На Радіо Культура запустили проєкт «Голоси фронтиру»

На Радіо Культура запустили проєкт «Голоси фронтиру»

На Радіо Культура  запустили проєкт «Голоси фронтиру», що складається з радіоесеїв українських військових і ветеранів. Про це повідомили на корпоративному сайті Суспільного.

У проєкті взяли участь шість ветеранів українсько-російської війни. Спеціально для Радіо Культура вони записали 10 есеїв, а команда проєкту адаптувала їх для трансляції у радіоетері.

У проєкті взяли участь:

 

  • Віталій Кириченко, фронтмен гурту «НУМЕР 482», військовослужбовець підрозділу «Культурний десант»;
  • Павло Паштет Белянський, письменник, сценарист, молодший сержант ЗСУ;
  • Артур Дронь, письменник, молодший сержант ЗСУ;
  • Єлизавета Жарікова, поетка, музикантка, бойова медикиня, молодша сержантка ЗСУ;
  • Оксана Пономарьова, директорка міжнародного благодійного фонду “Res.Publica”, сержантка ЗСУ, інструкторка з військового лідерства;
  • Борис Рябуха, полковник ЗСУ, учасник боїв за Донецький аеропорт, Авдіївку, Піски, Харків.

 

Для більшості учасників досвід участі в подібному проєкті є першим.

 

«Коли я розмірковувала над ідеєю ветеранської радіоесеїстики, то спиралася на досвід нашого попереднього проєкту “Повітряна стихія”. У ньому українські автори й авторки набували голосу і звучали вголос, з усіма подихами, зітханнями й схлипами. Тексти військових дуже підходять для подібного звучання, вони надзвичайно відверті. Жінки й чоловіки, які щодня ризикують власними життями, вміють писати прямо — і це також певний ризик. Тому “Голоси фронту” звучать в ефірі Радіо Культура — голосно, вголос, від першої особи», — розповіла виконавча продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська.

 

У коментарі Читомо вона повідомила, що жанр радіоесеїстики вибрали через досвід Радіо Культури в роботі з авдіо-нонфікшном, а також через особливості есеїстики як жанру: «Есеїстика, як і поезія, в сучасному українському контексті є дуже динамічним жанром, який дозволяє і оперативно реагувати на реальність, і робити це в досконалій художній формі. Легко помітити, скільки авторок і авторів працюють саме з есеїстичними висловлюваннями, розповідаючи про свою дійсність».

 

Ірина Славінська наголосила, що для команди Радіо Культура важливим було створення  контенту, що формує нестереотипний образ ветеранів і ветеранок.

 

Для того, щоб відібрати тексти, радіо оголосило мистецький конкурс й отримало три заявки від кураторів, які запропонували кожен свій список авторів і тематик. Комісія обрала пропозицію кураторки Тетяни Шамшетдінової.

 

« Кожен есей, якщо перекласти його на мову виробництва, є дуже довгим і трудоємним процесом. По-перше, наші автори та авторки — військові, тож свої тексти вони готували, виконуючи бойові задачі, мусячи знаходити навіть у надскладних умовах час для творчості. По-друге, певний час займала робота команди редакторів, які допомагали текстам перетворюватися на такі, що найкраще зазвучать саме в авдіоформат. Знаю, що фінальні правки вносилися буквально під час записів у нашій студії. По-третє, команда Радіо Культура максимально адаптувалася під графік команди авторів, тому чимало роботи ми вели у вихідні дні, виловлюючи вільніші години під час відпусток і відряджень наших авторів. Ця частина роботи також доволі інтимна — в ній є слова та голос, більш нічого. По-четверте — весь постпродакшен, тобто робота з “сирим” записом, перетворення його власне на радіоесей, де й звучить уся радійна магія. Тут ми маємо величезний досвід. Саме тому кожен з уже опублікованих есеїв ви не зможете слухати байдуже — вони пронизують, проймають серце», — зазначила Ірина Славінська.

 

Продюсерка проєкту Олена Гусейнова розповіла, що для неї було надзвичайно цінним те, що серед авторів цього проєкту є люди, які раніше не займалися есеїстикою. На її думку, коли люди, які ніколи не висловлювали свої відчуття у такому жанрі, починають це робити, це дає можливість краще зрозуміти й відчути спільні переживання.

Над проєктом працювали:

  • продюсерка проєкту — Олена Гусейнова;
  • кураторка проєкту — Тетяна Шамшетдінова;
  • саунд-продюсерка — Ганна Малієнко;
  • продюсерка Радіо Культура — Юлія Загоруйко;
  • виконавча продюсерка Радіо Культура — Ірина Славінська.

 

Послухати проєкт можна за посиланням. Його реалізували за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

 

Як повідомлялося, раніше Радіо Культура запустило проєкт «1990-ті: сучасні класики та їхній час».

 

 

Чільне зображення: Радіо Культура

Оригінал статті на Suspilne: На Радіо Культура запустили проєкт «Голоси фронтиру»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"