На науково-фантастичному фестивалі Worldcon у Чикаго Україну підтримали двома резолюціями

На науково-фантастичному фестивалі Worldcon у Чикаго Україну підтримали двома резолюціями

На Всесвітній конвенції наукової фантастики Worldcon створили резолюцію про відкликання запрошення російського автора Сєрґєя Лукьяненка у 2023 році на цю подію. Про це повідомляють ЗМІ. 

Заклик спрямували до організаційного комітету конвенції, оскільки російський письменник звинувачував українців у нацизмі й закликав своїх прихильників знищити Україну, а також неодноразово підтримував повномасштабне вторгнення. 

 

«Потрібно продемонструвати солідарність з українцями та засудити жахливі висловлювання почесного гостя Worldcon 2023 Сєрґєя Лукьяненка, який називає українців нацистами та заохочує до незаконного вторгнення в Україну. Це абсолютно неприйнятно. Лук’яненка не можна ані підбадьорювати, ані хвалити, і ми просимо комітет, уболівальників і учасників відмовитися від Сєрґєя Лукьяненка як гостя», написали в резолюції. 

 

Крім того, на заході ухвалили ще одну резолюцію солідарності з Україною. 

 

«Ми закликаємо всіх бойкотувати тих, хто виступає за незаконне вторгнення», написали в ній. 

 

Worldcon щорічна конвенція наукової фантастики. У 2022 році вона минула з 1 по 5 вересня у Чикаго (США). На ній представники 51 країни світу ділилися досягнення та обмінювались думками щодо розвитку культурного феномену наукової фантастики. Зокрема це були письменники, художники, редактори, видавці, науковці. 

 

Подію відвідали понад 5 тисяч осіб, як онлайн, так і оффлайн. Україну віртуально представляли 4 учасники. 

 

Почесними гостями заходу були письменники Стівен Бернс, Таннарів Дю, знавці фантастики та фендому Еді Стерн і Джо Сікларі.

 

На Worldcon також вручається премія у сфері науковій фантастиці «Г’юґо». Серед переможців цього року – Аркаді Мартін, Бекі Чемберс, Сюзанна Палмер, Сара Пінскер, фільм «Дюна», автори коміксів Н.К. Джемісин та Джамал Кемпбел.

 

Нагадаємо, що Болонський, Лондонський, Франкфуртський, Тайбетський, Гвадалахарський, Лейпцизький, Будапештський міжнародні книжкові фестивалі, Празький книжковий ярмарок і літературний фестиваль «Світ книги» відмовилися від співпраці з рф. 

 

Як відомо, фестиваль «ЛюксКон», який приймає 44-й конвент Європейського товариства наукової фантастики «Єврокон», позбавив представників росії і білорусі права на нагородження.

 

Джерело: File770.com

Фото: Worldcon

Оригінал статті на Suspilne: На науково-фантастичному фестивалі Worldcon у Чикаго Україну підтримали двома резолюціями

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"