Наймолодшим про найдрібніших: що варто розповісти дітям про бактерії

Наймолодшим про найдрібніших: що варто розповісти дітям про бактерії

Молд Стів. Небачені бактерії, зухвалі віруси та підступні гриби. — К.: Ранок, 2020. — 72 с. 

У 2021 році, мабуть, не знайдеться жодної дитини свідомого віку, яка б не знала про віруси (в контексті коронавірусу, звісно) і основні заходи безпеки. Утім протиепідемічна обачність може перерости у нав’язливу фобію. Щоб цього не трапилося, варто ближче познайомити дітей зі світом найменших істот, які населяють довколишній світ, і пояснити, які із них підступні вороги, які — нешкідливі сусіди по планеті, а які — помічники, що допомагають нам і нашим організмам належним чином функціонувати.

З цим завданням непогано може впоратися книжка Стіва Молда «Небачені бактерії», що розповідає про «зухвалі бацили, підступні віруси й хитрі гриби» і пояснює, як вони живуть і взаємодіють. Ми вибрали з неї сім тез, які варто проговорити з дітьми.

Ти не бачиш мікробів, але вони є

Мікроби найкрихітніші організми на Землі, і вони буквально всюди! Навіть зараз, читаючи цей текст з екрана лептопа чи смартфона, ти дивишся на мікроби. Вони набувають різних різновидів і форм, а найпоширенішими є шість видів бактерії, віруси, водорості, гриби, найпростіші та археї. До слова, не всі мікроби невидимі людському оку скажімо, колонії бактерій, які зумисне вирощують вчені у чашечках Петрі для подальшого дослідження, можна побачити й без спеціальних засобів. Але щоб роздивитися окрему бактерію чи архею, знадобиться мікроскоп.

Приблизно два кілограми ваги твого тіла складають бактерії

Так, вони не лише в океані, в повітрі й всередині хмар, у камінні, ґрунті й на всіх можливих поверхнях твоєї оселі. Бактерії живуть і в тобі! Не всі вони поганці, які викликають хвороби. Без деяких ти навпаки можеш захворіти, скажімо — отримати розлад травлення, адже корисні бактерії дуже важливі для правильної роботи травної системи.

 

Читати також: Українські письменники — дітям: важливі новинки весни-2021

Бактерій можна приручити!

Ці мікроби існують вже чотири мільйони років, і за цей час навчилися десяткам хитрих трюків. Скажімо, вони вміють магнетизуватися, електризуватися, клеїтися і навіть розчиняти живі організми. Втім, людство також не стоїть на місці, і вчені придумали десятки способів, як «приручити» бактерії й змусити їх до корисної роботи. Так їх залучають до виробництва інсуліну життєво важливого для хворих на діабет людей препарату, використовують для виведення складних забруднень з одягу, захисту рослин, виготовлення будматеріалів. А ще деяких бактерій навчили «з’їдати» нафтові плями, таким чином очищуючи океани й моря від нафти, що розлилася з кораблів.

Віруси бувають скажено хитрими

Одні поцілюють в людей напряму, передаючись від однієї людини до іншої. Інші ж, переважно доволі небезпечні, шукають шляхи, як підібратися до своєї жертви непомітно, і використовують у ролі переносників тварин. Пташиний грип, сказ, гарячка Західного Нілу, вірус Ебола чи хвороба котячих подряпин усе це доволі складні хвороби, якими нас можуть заразити домашні улюбленці чи дикі тварини. А ще віруси можуть вражати не лише людей і тварин, але й рослини. Для людей рослинні віруси не небезпечні, але й приємного мало, адже вони псують наші улюблені овочі й фрукти.

Гриби бувають не тільки в лісі

Помітити мухомора чи боровика між деревами не складно. Але крихітні гриби можуть з’являтися і в нашому помешканні чи на несвіжій їжі, збираючись у великі помітні колонії й утворюючи цвіль або плісняву. Вона, до речі, також буває їстівною і навіть смачною але лише тоді, коли її вирощують навмисно, наприклад, для сиру Горгонзола. Якщо ж пліснява оселилася на забутому в холодильнику помідорі, це знак, що його варто негайно позбутися, аби не отруїтися. Так само шкідливою є цвіль, що з’являється у ванні, кухні та інших закутках помешкання: вона може спровокувати алергію, тому її слід невідкладно прибрати. А ще існують мікрогриби, здатні перетворювати… на зомбі! Гаразд, не людей, а мурах але від того, погодься, не менш кріпово.

 

Читати також: Як говорити з дітьми про пластик: інструкція для дорослих 

Найбільші любителі екстриму серед мікробів археї

Ці схожі на бактерій малюки здатні виживати в гарячих джерелах, гіперсолоній воді й навіть в умовах радіації. На щастя, археї не спричиняють хвороб і не шкідливі для людини. А то ох і несолодко б нам прийшлося!

Водяне порося побачиш тільки у мікроскопі

Не всі мікроорганізми складаються лише з однієї клітини деякі складні, хоча й вельми крихітні істоти. Серед них цікавим виглядає тихоход, якого ще називають космічним або водяним ведмедем чи водяним поросям. Ця істота має кумедний і дещо неземний вигляд, може витримувати екстремальні температури й обходитися без їжі до 30 років. Але щоб помилуватися нею, тобі знадобиться мікроскоп, адже виростає тихоход до пів міліметра.

Про те, які існують упередження і популярні міфи про бактерії й мікроби, і яку інформацію важливо доносити дітям, ми запитали у мікробіологині, кандидатки біологічних наук, засновниці інформаційного ресурсу «Мікроб і я» Олени Лівінської:

 

Упереджень про мікроби є дуже багато. Чимало з них, як не дивно, сягають своїм корінням у рекламу мийних засобів, де нас лякали «мікробами під бильцем унітазу» і пропагували все «біле, сяюче і без плямочок». У реальності такий спосіб життя – шлях до аутоімунних розладів, адже нам потрібен постійний контакт із непатогенними мікробами.

 

І дітям, і дорослим важливо доносити те, що віруси й бактерії то не одне і те ж (тому антибіотики при вірусних хворобах не допомагають), а шкідливих бактерій не так і багато. Для того, щоб захиститися від них, потрібно вакцинуватися (наприклад, від правця, дифтерії) і дотримуватися правил гігієни (що означає мити руки, а не про створювати навколо себе стерильне середовище). Саме бактерії перетворюють речовини на нашій планеті й забезпечують колообіг речовин і енергії в природі. Надмірне використання дезінфекторів і мийних засобів вбиває корисні мікроби.

 

Серед найпоширеніших міфів про магазинне молоко, яке буцімто не скисає через вмісти антибіотиків (насправді бо пройшло термообробку). А також про бездріжджовий хліб, який насправді містить дріжджі (адже вони є у заквасках, що використовуються для його приготування), які, втім, нікому не зашкодять, бо не живі, а спечені.

 

Матеріал створений у співпраці

 

Купити книжку 

 

Оригінал статті на Suspilne: Наймолодшим про найдрібніших: що варто розповісти дітям про бактерії

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"