Мати сестру — класно, але це не точно, та інші уроки з коміксу Вільяма Казенова

Мати сестру — класно, але це не точно, та інші уроки з коміксу Вільяма Казенова

Казенов, Вільям. Сестри. Том 4 / Казенов, Вільям ; пер. з фр. — Львів : Видавництво «Ірбіс Комікси», 2023. — 48 с.: іл.

 

Реальні сімейні історії нагадують не лише про любов, підтримку та інші, так би мовити, традиційні родинні цінності, а й про нестерпність буття відчуття, яке виникає між різними за характерами людьми, пов’язаними сімейними путами. Часто воно у дитинстві трапляється у сиблінгів, змушених миритися із кониками, які викидають їхні старші або молодші. Наприклад, у сестер. І саме перевагам і недолікам сестринства, які роблять життя класнючим, але й водночас нестерпним, присвячена серія коміксів французьких авторів Вільяма і Казенова.

Нещодавно у перекладі українською вийшов уже четвертий том «Сестер», і ми розповімо вам про те, чому його варто читати, особливо, якщо маєш сестру).

Автор один чи двоє?

На палітурці коміксу в ролі автора зазначений такий собі Вільям Казенов, але нехай то не вводить вас в оману: це не ім’я й прізвище, а псевдоніми двох французьких співавторів. Вільям Мюррей ілюстратор, а Крістоф Казенов сценарист коміксів. В обох за плечима є і «сольний» досвід: Вільям дебютував як автор чорно-білих графічних історій, а Крістоф став відомим завдяки серіям коміксів про представників різних професій зокрема жандармів і пожежників. Але коли вони зійшлися у роботі над «Сестрами», стався справжній метч. Відтак вийшло уже 17 випусків цієї серії, а ще історії про «Суперсестер», де фігурують ті ж героїні.

Особливість коміксу у тому, що це не цілісна історія, а калейдоскоп мікросюжетів сценок із життя сестер, кожній із яких приділено рівно одну сторінку. Іноді ці епізоди абсолютно самодостатні, іноді знаходять певний розвиток чи продовження на наступних сторінках.

 

Вільяму і Казенову вдалося створити дуже яскравих та виразних і візуально, і за характером персонажок. Вони надзвичайно живі й емоційні, і не лише відчутно в їхніх вчинках та репліках, а й промальовано на сторінках коміксу. Емоційність, іскристий французький гумор і життєві сценки, у яких чимало сиблінгів упізнають себе, стали запорукою успіху цієї серії.

 

Марін і Венді

Сильна сторона «Сестер» не сюжет, а персонажки. Це сестри Марін (молодша) й Венді (старша), які проводять разом доволі багато часу. Марін молодша школярка, яка любить по-доброму збиткуватися із сестри, має бурхливу фантазію, обожнює ненавмисне чи свідомо переінакшувати слова і має суперсилу заплакати в доречному місці у доречний час, щоб досягнути бажаного. Венді підлітка, якій не завжди вдається не вестися на сестрині маніпуляції, до того ж і вона сама не проти інколи зманіпулювати малечею. Венді має свої любовні секретики й подруг, з якими любить тусуватися, як перше, так і друге їй доводиться час від часу оберігати від надто прискіпливої уваги молодшої сестрички.

З одного боку, Марін і Венді доволі типові дівчатка як для свого середовища і віку, тому чимало читачок можуть впізнати у них себе та своїх сестер. З іншого родзинки їхнім характерам додає те, як вони поводяться в певних ситуаціях, дражнять і тролять або ж навпаки підтримують одна одну, а також проявляють дива винахідливості. Ситуації, в які вони потрапляють, дають чудове уявлення про те, як це бути молодшою або старшою сестрою.

 

Бути молодшою сестрою це:

  • пожертвувати чимось, наприклад, своїм сном, щоб позловтішатися, що старша мусить робити те, що тобі не доведеться скажімо, іти в школу, коли в тебе вихідний;
  • «доношувати» одяг, іграшки та інші речі старшої сестри, практично не маючи впливу на її вибір вбрання, який через кілька років дістанеться тобі;
  • придумувати невинні жартики, які точно роздратують твою старшу;
  • вміти потролити сестру і залишитися невинним янголям перед батьками.

 

Бути старшою сестрою це…

  • придумати мільйон способів, як уникнути домашньої роботи, перекинувши її на сестру;
  • використовувати на свою користь допитливість і нестандартні підходи молодшої;
  • змиритися з тим, що твій улюблений одяг можуть порізати на шматки й подарувати тобі як «пазл» (адже ти любиш пазли!), можуть зганьбити перед бойфрендом чи подругами;
  • муштрувати шоколадним печивом не лише песика, а й молодшу сестру;
  • бути готовою відповідати на нескінченні питання.

 

Але щоб із цього не  склалося враження, що жити із сестрою не так вже й чудово,  автори періодично нагадують, що бути сестрами це:

  • разом вигадувати цікаві, хоч і сумнівні ігри, а потім разом отримувати на горіхи від батьків;
  • мати вдома людину, яка часто тебе смішить і завжди тримає у тонусі;
  • знати, що коли тобі забракне вмінь чи ідей, вони точно знайдуться у твоєї сестри;
  • після кожної сварки миритися;
  • мати partner in crime та in fun;
  • відчувати міцний зв’язок і розуміти, що навіть з роками він нікуди не дінеться.

Читати? Легко!

Комікс «Сестри» читати дуже легко у всіх сенсах. По-перше, він пронизаний дуже теплими емоціями, оцим неповторним вайбом стосунків між сестрами, у яких любов і прив’язаність одна до одної сильніші за всі нестерпні й «бісячі» моменти. По-друге, кожна історія про Венді й Марін вміщається на одну сторінку. Тож його можна читати навіть в режимі «сторінка на день», не втрачаючи сюжетну нитку (хоча дуже імовірно, що пригоди героїнь захоплять, і одна сторінка потягне за собою наступну). По-третє, він підкориться навіть впертим нечитайликам, адже тексту тут ну зовсім не багато.

Купити книжку.

Оригінал статті на Suspilne: Мати сестру — класно, але це не точно, та інші уроки з коміксу Вільяма Казенова

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"