Марія Дружко. Відстань не знеболює. Із циклу «Ми UA»

Марія Дружко. Відстань не знеболює. Із циклу «Ми UA»

У межах проєкту «Ми UA» завдяки онлайн-технологіям XXI століття ми маємо нагоду спілкуватися з українськими митцями у різних куточках світу, ближче знайомитися з нашими сучасними письменниками і відновлювати давні творчі контакти. Ось і цього разу у прямий ефір до мене вийшла добра знайома, витончена поетка, піснярка і режисерка Анна Кісельова, що зараз живе в Аргентині. До речі, існує думка: що далі від фронту, то легше переживати війну. А що з цього приводу каже моя співрозмовниця?

«З Харкова я переїхала до чоловіка в Аргентину ще минулого року. Це був запланований переїзд, до якого ми готувалися довго і ретельно. Насправді, коханий не наполягав, аби я переїхала до нього, це було моє свідоме рішення. Мій чоловік – художник. В Аргентині він має власну майстерню, учнів, прихильників. Звісно, я не хотіла позбавляти його всього цього, адже для митця надзвичайно важливим є визнання. Натомість тепер я сумую за рідними, друзями, творчим середовищем, — невесело усміхається. – Хоча від вогню і вибухів мене відділяє екватор і 13 тисяч кілометрів, мені страшенно болять розбомблений Харків, Київ, рідна Донеччина – кожне українське місто! Бо вони — мої!».

Звістка про масоване бомбардування України
надійшла до Анни Кісельової саме у день її народження. Анна згадує: «Опівночі
24 лютого чоловік привітав мене, подарував квіти. Я подумала, що нарешті
починаю звикати до чужої країни, чужих звичаїв. Аж тут… Між Києвом та
Буенос-Айросом часова різниця у шість годин. Отож, коли я задмухувала свічку на
торті, перші ракети вже летіли на Харків, Київ, Дніпро, Львів… Просто скажений
синхрон! І досі відчуття абсурду і нереальності! Найстрашніше ж те, що я так
далеко і нічогісінько не можу зробити! Навіть писати не можу, ніби втратила
голос. І хоча над головою тут не шугають ракети, я не відчуваю землі під
ногами. Живу у Facebook, слідкуючи за новинами щомиті».

За словами Анни Кісельової, незважаючи на відстань і культурну відмінність, аргентинці активно підтримують Україну: у великих містах відбуваються мітинги і концерти на нашу підтримку. Наприклад, нещодавно симфонічний оркестр разом із хором виконали український гімн. Крім того, в Аргентині також є українська діаспора. І хоча моїй співрозмовниці зустрічалися українці, що живуть в Аргентині 10-15 років, усі вони добре розмовляють українською і навчають своїх дітей рідної мови та культури. Отже, ані відстань, ані час ніколи не знищать Батьківщину в тобі, якщо ти пам’ятаєш, що ти – UA!

nspu.com.ua

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Марія Дружко. Відстань не знеболює. Із циклу «Ми UA»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"