«Маленька качечка» – як працює дитяче видавництво у Франції, засноване українкою

«Маленька качечка» – як працює дитяче видавництво у Франції, засноване українкою

Українська видавчиня Наталія Моспан заснувала дитяче книжкове видавництво у Франції Le Petit Canard («Маленька качечка»). Про це Читомо повідомила засновниця видавництва. 

У європейському видавництві публікуватимуть твори українських авторів й ілюстраторів. Французький сайт, айдентику й перші дитячі книжки, які вже стоять на полицях французьких книгарень, також створили українці. Окрім книгарень, книжки продаються на сайті видавництва і на Amazon.

 

«Стараюся робити те, що я люблю там, де я є. Ми ведемо зараз переговори, аби вступити в Локальну асоціацію видавців Окситанії для обміну досвідом і для підтримки», — зазначила видавчиня.

 

 

Наталія Моспан повідомила Читомо, що нині готується промо частина діяльності видавництва: участь у виставках, фестивалях, проведення заходів des diccess, коли книгарня приймає автора з його книжками, він спілкується з гостями книгарні, люди дізнаються про нового автора й нове видавництво тощо.

 

«Саме ви — наші друзі, гості, читачі, надихаєте нас розвивати та створювати нові бренди, продукти, а надто книжки. Le Petit Canard — це наш спосіб підтримувати й розвивати українське в Європі», — йдеться у дописі на фейсбук-сторінці книжкового магазину «Моя книжкова полиця».

 

Видавництво відкрили у липні 2023 року. За словами Наталі Моспан, інформацію про видавництво почали поширювати тільки зараз, оскільки розпочалася активна діяльність: вийшли перші книжки, завершилися всі адміністративні процедури, розпочалися продажі.

 

«Ми почали співпрацювати з французькими книгарнями. Потроху рухаємося: завершили всі адміністративні процедури, зареєструвалися на всіх розповсюджувальних ресурсах, провели чимало перемовин з дистриб’юторами, зараз на стадії підписання контракту. Думаємо, чи це оптимальне для нас рішення, тому поки що рухаємося самостійно, в процесі збирання даних», — повідомила видавчиня у коментарі Читомо

 

Моспан зауважила, що назва її відомого українського бренду «Моя книжкова полиця» в перекладі французькою звучить жахливо, тож французьке видавництво називається Le Petit Canard, що в перекладі означає «Маленьке каченя».

 

«Я довго досліджувала французький ринок дитячої літератури — він значно більший, ємніший, за український. При цьому амбітна та чесна мета створення Le Petit Canard — максимальна підтримка книговидавничої справи в Україні. То ж ми активно співпрацюємо з українськими авторами та ілюстраторами. Я переконана, що українці мають крутий творчий потенціал — ми вміємо вигадувати та творити, у наших ілюстраторів — унікальний стиль. Ми можемо дуже багато дати Європі», — вважає засновниця видавництва Наталія Моспан.

 

Нещодавно і в українському, і у французькому видавництві вийшла книжка «Мамзельвіль», яку написав французький автор Крістоф Жамар. Ілюстрації до книжки створила українська художниця й ілюстраторка Софія Томіленко. Також видали книжку французькою «Une baguette» (Багет) — це весела історія про багети для дітей від Наталії Моспан, ілюстраторка — Наталя Кудляк. Ще дві книжки планують видати найближчим часом.

 

 

«Історії, які ми розповідаємо в наших книжках, з одного боку, легкі й кумедні, а з іншого — сповнені добротою та сенсами. Я вірю, що дитяча книга — це безпечний простір для дитини, така собі “захисна бульбашка”, здатна захистити дитинство та безтурботність наших дітей — як у Франції, так і в Україні», — вважає видавчиня.

 

За словами Моспан, книжковий ринок Франції дуже розвинений і насичений, тому «неохоче приймає нових гравців». 

 

«Сегмент, в якому ми вирішили працювати, насправді дуже переповнений. Але це те, що найбільше нам подобається, тому ми не опускаємо руки», — зазначила видавчиня.

 

«Вірю, що у нашої “маленької качечки”, яку створила неповторна Наталія Кудляк, неодмінно виростуть великі крила! Книжки від Le Petit Canard вже з’явились на полицях французьких книгарень, а в планах — вихід на найбільші книжкові мережі країни», — зауважила засновниця видавництва.

 

Наталя Моспан — видавчиня з України, яка вимушено покинула країну через повномасштабне російське вторгнення. Її видавництво Le Petit Canard фокусується на створенні унікальних дитячих книжок з «українським колоритом» у Франції й сприяє поглибленню міжнародного культурного співробітництва між Україною та Францією.

 

Як повідомлялося, книгарні мережі «Моя книжкова полиця» є у Києві й Чернігові.

 

 

Світлини: фейсбук-сторінка «Моя книжкова полиця»

Оригінал статті на Suspilne: «Маленька качечка» – як працює дитяче видавництво у Франції, засноване українкою

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"