Майже 40% українських ЗМІ повністю «прозорі»

Майже 40% українських ЗМІ повністю «прозорі»

У 2022 році переважно прозорими виявилися лише 38% українських медіа. Про це свідчать дані* моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ).

52% онлайн-медіа виявилися частково прозорими, і ще 10% – переважно непрозорими.

 

У порівнянні з минулим роком кількість переважно прозорих медіа зменшилась у зв’язку з тим, що з ринку пішла Медіа Група Україна, учасники якої здебільшого дотримувалися прозорості медіавласності. 

 

Ще одна причина — частина медіа, які торік належали до категорії переважно прозорих, прибрали із сайтів фізичні адреси редакцій і імена головредів та інших співробітників, відповідальних за контент, і, відповідно, перемістилися до категорії частково прозорих. 

 

Як зазначають на  сайті ІМІ, причиною цього стали безпекові побоювання редакцій у зв’язку з широкомасштабним наступом рф. Водночас у середньому онлайн-медіа покращили інформування аудиторії про своїх власників.

 

Переважно прозорими у 2022 році є такі онлайн-медіа: «Суспільне», «Економічні новини», ІСТV, «Фокус», «Факти», «Апостроф», «Українські новини», «24 канал», «Обозреватель», «Дзеркало тижня», «Слово і Діло», «Ліга», НВ, РБК-Україна, «Новинарня», Інтерфакс-Україна, novyny.live, LB.ua та «Радіо Свобода». 

 

Частково прозорі онлайн-медіа: ТСН, «Ракурс», ВВС (українська служба), «Багнет», «Подробности», «Антикор», «Главред», «Прямий», «Хвиля», «КП в Україні», «Вести», «Главком», «Вголос», «Політека», «Знай», «Кореспондент», «Бабель», «Громадське», УНІАН, Укрінформ, «Еспресо», Голос.ЮА, УНН, Захід.Нет, «Гордон», УНН, «Дело», 5.ua, «Телеграф», «Букви», Цензор.Нет та «Українська правда».

 

Переважно непрозорими виявилися онлайн-медіа ТСН, Газета.ЮА, «Антикор» і «Коментарі».

 

За даними моніторингу ІМІ, 2022 року 26% досліджуваних онлайн-медіа вказали на сайтах своїх бенефіціарів. Йдеться про імена конкретних фізичних осіб. Минулого року таких видань було 22%.

 

У 2022 році повну відкритість – оприлюднення на сайті імен тих осіб, які володіють ними (зазвичай через певну юрособу), – продемонстрували такі онлайн-видання: сайти каналів 24, «Еспресо», Суспільного, Громадського ТБ, ICTV, Прямого і 5-го, видання «Оглядач» («Обозреватель»), «Новинарня», УНН, Новини.Live, «Букви», ІА Укрінформ (загалом 13 із 50 досліджених). У деяких випадках ішлося не про фізичну особу, а про державу, як у разі із Суспільним, чи про досить великий колектив членів ГО – у випадку Громадського ТБ. Зауважимо, що на вебсайтах телерадіоорганізацій імена кінцевих бенефіціарів мають оприлюднюватися – це обов’язок за законом. Щодо інших сайтів, це наразі побажання і позитивна практика, яка вітається, є виявом поваги сайту до своїх читачів. 

 

Найменування пов’язаних із сайтами юридичних осіб оприлюднили в себе 25 видань, або 50% усіх досліджених. Минулого року таких було 44%. 

Ще 24% онлайн-медіа не розкрили в зрозумілий для читача спосіб інформацію про осіб, які ними володіють. 

 

Якщо порівнювати загальні показники прозорості окремих видань у 2021 і 2022 роках, то покращили свої показники прозорості дев’ять видань (18%): «Букви», Інтерфакс-Україна, «Коментарі», «Телеграф», Захід.Нет, «Апостроф», «Главком», «Кореспондент» і НВ. 

 

Нагадаємо, три четверті редакцій локальних медіа потребують додаткового фінансування в умовах повномасштабної війни.

 

 

*Методологія оцінювання: дослідження прозорості онлайн-медіа базується на аналізі трьох ключових параметрів – інформації на сайті про контакти редакції (наявність адреси, емейлу, телефону), даних про людину, відповідальну за контент (керівника / головреда), і даних про власника медіа (кінцевого бенефіціара). Залежно від прозорості за кожним із критеріїв онлайн-медіа може набрати 1, 0,5 або 0 балів. Відповідно, максимальний сумарний бал за всіма категоріями – 3 бали. Переважно прозорими є медіа, які отримали 2,5 чи 3 бали, медіа із середнім рівнем прозорості набрали 1,5 –2 бали, переважно непрозорі медіа – 0,5–1 бал.

Оригінал статті на Suspilne: Майже 40% українських ЗМІ повністю «прозорі»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"