Літературна премія Європейського Союзу оголосила номінантів

Літературна премія Європейського Союзу оголосила номінантів

Оголосили номінантів літературної премії Європейського Союзу 2024 року (European Union Prize for Literature, EUPL). Про це повідомляють на сайті EUPL.

До журі цього року увійшов український письменник Андрій Курков. Також Олена Левенталь, Костас Спатаракіс, Даніель Медін, Орелі Бонту Рош, Ралука Селеджан, Тауно Вахтер.

 

Визначили 13 номінантів EUPL 2024. України у цьогорічному списку немає.

 

«Автори та їхні романи були номіновані національними організаціями, які знають літературну сцену своїх країн і звикли просувати свою власну літературу за кордоном», — зазначили на сайті премії.

 

Номінанти й номінантки:

 

  • Албанія: Rita Petro, Lindur së prapthi, видавництво: Onufri
  • Болгарія: Todor Todorov, Хагабула, видавництво: Janet 45
  • Данія: Theis Ørntoft, Jordisk, видавництво: Gyldendal
  • Німеччина: Deniz Utlu, Vaters Meer, видавництво: Suhrkamp
  • Угорщина: Puskás Panni, Megmenteni bárkit, видавництво: Magvető
  • Ісландія: María Elísabet Bragadóttir, Sápufuglinn, видавництво: Una útgáfuhús
  • Латвія: Daina Tabūna, Raganas, видавництво: Ascendum
  • Мальта: Aleks Farrugia, Ir-Re Borg, видавництво: SKS
  • Нідерланди: Sholeh Rezazadeh, Ik ken een berg die op me wacht, видавництво: Ambo|Anthos
  • Портуґалія: Gabriela Ruivo, Lei da gravidade, видавництво: Porto Editora
  • Сербія: Bojan Krivokapić, Vila Fazanka, видавництво: Areté
  • Словенія: Tina Vrščaj, Na klancu, видавництво: Cankarjeva založba
  • Туніс: Arbia Braham, Jebel El Milh, видавництво: Editions Arabesques

 

 

Відео з оголошенням номінантів можна подивитися нижче.

 



 

Сім членів журі тепер ухвалять рішення щодо лавреата/лавреатки разом із визнанням п’яти спеціальних згадок протягом наступного місяця. Переможець премії EUPL 2023 року та п’ять спеціальних відзнак будуть оголошені 4 квітня 2024 року під час церемонії оголошення Брюссельському книжковому ярмарку на площі Європи.

 

Рікардо Франко Леві, президент Федерації європейських видавців, зазначив: «Одним із багатств Європи є велика кількість мов, якими читають у всьому регіоні. Завдяки EUPL професіонали в усьому світі мають шанс відкрити нові літературні таланти. Від імені Федерації європейських видавців я бажаю всім авторам-номінантам знайти авдиторію за кордоном завдяки талантам перекладачів і видавців, які вірять у можливість ділитися історіями з європейцями».

 

European Union Prize for Literature — заснована 2009 року щорічна ініціатива, яка відзначає видатних авторів художньої літератури у  41 країні, що беруть участь у програмі Європейського Союзу «Креативна Європа».

 

Премія має на меті підкреслити багатство та різноманітність сучасної європейської літератури, а також привернути увагу до унікальної культурної та мовної спадщини континенту. Премія скерована насамперед на підтримку та міжнародну промоцію не надто відомих, але талановитих авторів із різних країн Європи.

 

Відповідно до правил премії, номінант може бути автором не менше двох, але не більше чотирьох виданих оригінальних книжок.

 

Як повідомлялося, лавреаткою літературної премії Європейського Союзу 2023 року стала хорватська письменниця Мартіна Відайч.

 

Нагадаємо, 2022 року роман «Спитайте Мієчку» отримав спецвідзнаку літературної премії Європейського союзу. У 2019 році Галина Шиян стала лавреаткою літературної премії EUPL за роман «За спиною». Це був перший рік, коли Україну запросили до участі в процедурі присудження Літературної премії Європейського Союзу.

 

Чільне зображення: премія EUPL

 

Оригінал статті на Suspilne: Літературна премія Європейського Союзу оголосила номінантів

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"