Лекції чи бій з чаклунами? А що оберете ви?

Лекції чи бій з чаклунами? А що оберете ви?

Лекції чи бій з чаклунами? А що оберете ви?

Як інколи буває важко жити отим «дорослим життям» з усією його відповідальністю. Мимоволі згадуєш свої студентські роки повні «пригод та віри у краще майбутнє». От і я сиділа, читала й заздрила героїням книги Мар’яни Долі,  бо вони  ще студентки. А тоді дізналася яке «щастя» звалилося їм на голову і зрозуміла, що платити комуналку простіше. Але дівчатка неодмінно впораються і з екзаменами, і з чаклунами з минулого. А ми їх підтримаємо своїми вподобайками та кількістю прочитань.

Тож не лініться, поповнюйте свою книжкову поличку якісним міським фентезі від Мар’яни Долі.

Анотація до книги «Чародійки на півставки»:

Ви вважаєте, що див на світі не буває?
Запитайте у героїнь цієї історії! Адже в один чудовий день життя трьох студенток кардинально змінилося. І тепер їм доводиться не лише конспектувати лекції та писати курсові, а й вчитися давати раду незвичайним здібностям, які звалилися на них, неначе сніг на голову. А ще – розбиратися з чаклунами із минулого, допомагати тим, хто потрапив у біду і достойно виходити з усіх життєвих випробувань.

Уривок:

Виходить, це шепотіння лунало у неї в голові? Дівчина зовсім розгубилася. “Невже я з’їхала з глузду?” — була перша її думка. Але ж ніби божевільні не розуміють того, що з ними щось негаразд. Вони, навпаки, переконані, що якщо чують чиїсь голоси — то це ознака їхньої просвітленості і винятковості…

Тим часом шум у вухах вже почав нагадувати дзижчання бджіл у вулику. І з нього Ярина почала вирізняти окремі уривки фраз: “Теорія Фрейда…”, “роль мови дуже велика ..”, “народи Півночі…”, “Дідько, я нічого не знаю…”

Вона закліпала очима, враз забувши про свій білет і про те, що потрібно готуватися до відповіді. Неймовірний здогад вразив Ярину і змусив серце голосно закалатати. “Я що, читаю їхні думки? Не може цього бути! Це якась фантастика!”

Вона заткнула вуха пальцями, але від цього нічого не змінилося. Потім відкрила, і вчасно, бо Ігор Анатолійович якраз звернувся до неї — видно, заінтригований її дивною поведінкою.

— Ярино, з вами все гаразд? — спитав він.  — Ви не захворіли? 

— Так… Тобто ні… — вона зовсім розгубилася, а потім все ж спромоглася взяти себе в руки. — Зі мною все добре, просто трохи голова запаморочилась.

— Не варто так хвилюватися, — сказав викладач. — Як будете готові відповідати, скажете. 

Вона кивнула і спробувала зосередитися на змісті свого білету. Але думки її одногрупників, які тепер звучали ще голосніше, заважали нормально мислити. Вона мимоволі намагалася виокремити з  суцільного хаосу одночасних внутрішніх монологів окремі голоси, проте сконцентруватися не виходило, і від цього в дівчини дійсно розболілася голова.

Як на голках, досиділа до тієї миті, коли останній студент піднявся зі стільця поблизу столу викладача, отримав свою залікову з оцінкою і попрямував до виходу.

Погляд Ігоря Анатолійовича звернувся до Ярини.

“О господи, чого вона так гальмує, “— пролунало в Ярининих вухах, і вона аж підскочила на місці від несподіванки та злякано витріщилася на викладача. А той продовжував гортати журнал, тоді підняв голову і вже вголос сказав:

— Прошу, підходьте сюди. Тягнути вже нікуди, що знаєте, те й розкажете.

Ярина підвелася, повільно збираючи зі столу екзаменаційний білет та аркуш паперу, де вона змогла написати від сили кілька слів. Ішла до викладацького столу, немов на Голгофу, сіла, опустивши голову і дивлячись у підлогу. 

— Ну, що там у вас? — Ігор Анатолійович підсунув до себе  її білет. — Різниця між поняттями “плем’я”, “народність” та “нація”… Прошу, Ярино, яка ж між ними різниця? 

— Плем’я – стан етносу, характерний для первіснообщинного, додержавного ладу. Племені притаманні такі ознаки. По-перше, спільність території, ресурси якої належать тільки його членам. Межі території спеціально не позначалися, але були добре відомі і представникам самого племені і сусіднім племенам. Порушення їх каралося смертю… — Ярина  зупинилася, щоб набрати у груди більше повітря, і цієї ж миті почула у своїй голові: “А вона нічого так, гарненька…”

Ігор Анатолійович дивився на неї і підбадьорююче кивав. Його губи не ворушилися, отже він це лише подумав.

Ярина відчула, що червоніє. Хоча хвилину тому вона більш-менш знала відповідь на запитання, раптом усе ніби вивітрилися з голови. Вона, мало не плачучи, дивилася на викладача…

Книга повна пригод та таємниць – «Чародійки на пів ставки». Читай прямо зараз: https://booknet.com/uk/reader/charodiki-na-pvstavki-b371123?c=3786079

Оригінал статті на Букнет: Лекції чи бій з чаклунами? А що оберете ви?

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"