Конспект (не) для лінивих. Вд, день 4.

Конспект (не) для лінивих. Вд, день 4.

Конспект (не) для лінивих. Вд, день 4.

Книга «Пиши сильно» то систематизований досвід досвідчених педагогів та знаних майстрів слова. Все дійсно дуже вдало оформлено у вигляді конспекту. Це зручно для тих, хто в ході власної творчості встиг прийти до тих же істин, але полінився їх записати. А вправи, що там пропонуються лише на перший погляд, забава для новачків. Ми з донькою проходили їх разом і в кожної були свої труднощі. Не зайвим буде повправлятися кожному в незалежності від досвіду роботи в сфері літератури.

Найбільше мене вразили поради від знаних письменників. Здавалося б, що може бути простіше, слухай старших, роби як вони кажуть і буде тобі щастя. Спойлер: в літературі, як і в інших сферах нашого буття філософський камінь так і не був винайдений.

 Візьміть звичайний шкільний зошит у лінію й напишіть стандартний твір з літератури розміром три з половиною сторінки, дотримуючись при цьому поради Любко Дереш: «Забудьте про перфекціонізм, поки текст не буде написаний до кінця». Можливо у вас і вийде, а от мені завадять власні комплекси. Приміром я вже після третього речення почну повертатися, перечитувати, розставляти коми й бігати в програму перевірки правопису. Чому? Бо хтось «розумний» колись сказав маленькій мені: «ти не можеш стати письменником, бо безграмотних письменників не буває». Тож ніяких пропущених ком навіть у чернетці, інакше… ти не справжня письменниця, а звичайна графоманка. Саме тому, подорослішавши, я повісила над письмовим столом портрет Хемінгуея. Чому? Бо колись прочитала (може то й не правда), що Хемінгуей не визнавав розділових знаків і писав без них. Всі ці «непотрібні» знаки в його текстах потім розставляв редактор.

Тож особисто для мене  сторінка на якій написана порада Любко Дереш буде масною від пальців та затертою, як старий телефонний довідник. Бо щоразу, як я намагатимуся забути про перфекціонізм в моїй голові будуть боротися Хемінгуей та «розумник» з минулого.

Висновок: книга й досі не дочитана, але обов’язково буде перечитана. Як на мене, вона гідна того, щоб її гортати щоразу, як сідаєш писати новий твір  (у моєму випадку роман) та щоразу коли той твір закінчуєш. Ця книга чудово зіграє роль конструктивного критика з чіткими претензіями.

Колеги зізнавайтеся, намагалися колись (хоча б для самих себе) писати конспект (з претензією на книгу) з письменницької майстерності?

Оригінал статті на Букнет: Конспект (не) для лінивих. Вд, день 4.

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"