“Кобзар”, гімн, “Червона Рута”: українці назвали символи України за кордоном

“Кобзар”, гімн, “Червона Рута”: українці назвали символи України за кордоном

Символами України за кордоном вважають “Кобзар” Тараса Шевченка, гімн України, пісні “Червона рута” і “Щедрик”, повість “Тарас Бульба” та загалом народні пісні та літературні твори українських класиків.

Про це йдеться у результатах соціологічного дослідження, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

На запитання про художній твір, який найкраще представляє Україну в зовнішньому світі, 9,5% опитаних назвали таким “Кобзар” Тараса Шевченка, 5,7% – Гімн України, а 4,4% – загалом народні пісні. Пісню “Червона рута” Володимира Івасюка назвали символом 3,4% респондентів. По 2,4% опитаних назвали повість “Тарас Бульба” Миколи Гоголя, пісню “Щедрик” Миколи Леонтовича та загалом літературні твори українських класиків. Водночас понад 40% опитаних було важко відповісти на це запитання.

Читайте також: Проголошення Незалежності сьогодні підтримали б 80% українців

Стосовно митців, які найбільше зробили для розвитку української культури з часу проголошення незалежності, опитані найчастіше називають Святослава Вакарчука та Андрія Кузьменка (Кузьму Скрябіна) – майже по 10% згадок. На третьому місці за кількістю згадок Ліна Костенко – 8%. Часто опитані називали переможниць “Євробачення” Руслану Лижичко (5,4%) і Джамалу (4,2%). Актора Богдана Ступку відзначили 4,6% опитаних. Понад 3% респондентів назвали співачку Софію Ротару.

Читайте також: НБУ розповів, як банки працюватимуть на День Незалежності

Серед громадських діячів, які найбільше зробили для захисту і представлення інтересів громадян, на перше місце опитані поставили лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола – 8,5%. Всі інші діячі згадувались в менш як 3% відповідей.

Читайте також: Рада збереться на позачергове засідання на День Незалежності через великий Державний Герб

У переліку політиків, які зробили найбільше для зміцнення державності та суверенітету України, більшість місць у топі посідають українські президенти: п’ятий президент України Петро Порошенко (10,2%) та другий президент Леонід Кучма (10%). Достатньо багато згадок отримали й очільник Народного руху України В’ячеслав Чорновіл (8,5%), перший президент Леонід Кравчук (6,1%), чинний президент Володимир Зеленський (5,6%), третій президент Віктор Ющенко (5,4%) та політикиня Юлія Тимошенко (4,6%). Президент-втікач Віктор Янукович отримав трохи більше 2% згадок.

Читайте також: Додатковий вихідний і перенесений робочий день. Як українці відпочиватимуть на День Незалежності

Довідково: Опитування проводилось з 29 липня по 4 серпня цього року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 людей віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Людей запитували у форматі відкритих запитань без варіантів відповіді. Відповідно опитані самі пропонували свої варіанти відповідей.

Дослідження проведене за фінансової підтримки програми MATRA Посольства Нідерландів в Україні.

Що відомо

  • 24 серпня на День Незалежності у Києві планується провести урочистий концерт та парад військ на Хрещатику та Майдані Незалежності з прольотом авіації за участі країн-партнерів.
  • У параді до 30-ї річниці незалежності України, який відбудеться у Києві 24 серпня, візьмуть участь тисячі військових, а також кілька сотень одиниць зброї та військової техніки.
  • У Києві з нагоди відзначення Дня державного прапора та 30-ї річниці незалежності відбудеться 67 різнопланових заходів.
  • На організацію святкування 30-ї річниці незалежності України планується витратити орієнтовно 5 423, 2 мільйонів гривень, у тому числі додаткова потреба складе 840, 5 мільйонів гривень.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

Оригінал статті на Читомо: “Кобзар”, гімн, “Червона Рута”: українці назвали символи України за кордоном

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"