Книговидавці у рф: паперу вистачить на 2 місяці, а собівартість книжок зросла на 60%

Книговидавці у рф: паперу вистачить на 2 місяці, а собівартість книжок зросла на 60%

Витрати російських книжкових видавництв на виробництво виросли від початку року майже вдвічі, а попит на паперові книжки у рф продовжує падати. Про це повідомляють російські ЗМІ.

 

Витрати на поліграфію у рф з початку 2021 року зросли у 1,96 раза, собівартість книжок щодо минулого року зросла приблизно на 60%, а у порівнянні з травнем 2020-го – удвічі. За 2021 рік вартість крейдованого паперу зросла на 18%, а в березні 2022-го за 2 тижні — ще на 25-30%. Крім того, європейські постачальники відмовилися від співпраці з російськими компаніями, у зв’язку з чим почався дефіцит, який змусив перейти на російський офсетний папір, який також подорожчав.

 

«Це викликає у представників індустрії сумніви, що люди будуть готові купувати книжки за новими цінами», — зазначив генеральний директор видавництва «Євразія» Вадім Чубар.

 

Він повідомив, що російська книговидавнича галузь дуже залежить від імпорту, адже в країні не виробляють крейдований глянсовий папір. За його словами, у 2020 році вся поліграфічна складова, з огляду на матеріали, папір, фарби, подорожчала, а запасів паперу у друкарнях вистачить приблизно на 2 місяці, що буде далі — невідомо.

 

«Усе обладнання, яким оснащені друкарні, імпортне. Але в росії не виробляють інші матеріали, необхідні для створення книжок: порошки, фарби. Навіть нитки та клей для корінців купують за кордоном. Тепер вони потрапили під санкції», — розповіла виконавча директорка  видавництва «Пітер» Анна Тітова, наголосивши на причинах зростання цін на книжки у рф. 

 

За її словами, середній чек на новинки та додаткові наклади з початку року збільшився на 40-60%.  Алєксандр Оськін, віце-президент  Союз підприємств друкованої промисловості з розповсюдження видань, прогнозує значне подорожчання всієї друкованої продукції у росії: у найближчі місяці ціни зростуть  принаймні на 50%.

 

У видавничій групі «Ексмо-АСТ» повідомили, що підвищення цін загалом по ринку з урахуванням націнок ретейлерів становить близько 20% з початку року.  Видавництво допускає можливість, що кількість нових назв і тиражі доведеться скоротити.

 

Як повідомлялося, у квітні в росії прогнозували дефіцит крейдованого паперу для друку книжок на рівні 40%, адже друкарні рф зіткнулися з проблемою високої залежності галузі від підсанкційного імпорту.

 

Джерела: Деловой Петербург, газета «Культура»

 

Чільне фото: Газета «Культура»

Оригінал статті на Suspilne: Книговидавці у рф: паперу вистачить на 2 місяці, а собівартість книжок зросла на 60%

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"