Ким я хочу стати? 4 книжки для дітей і підлітків, щоб обрати свій шлях

Ким я хочу стати? 4 книжки для дітей і підлітків, щоб обрати свій шлях

«Ким хочеш стати, коли виростеш?», – питання, яким полюбляють починати смол-токи з дітьми дорослі і яке самих дітей (а особливо – тінейджерів) інколи страшенно дратує. Нас чи не з пелюшок спонукають обрати справу, якою хотітиметься займатися через десять-двадцять років. Але лише зрідка пояснюють, як це зробити.

За порадами, як дитині чи підлітку вже змалечку обрати свою мрію чи власний шлях і збудувати щасливе майбутнє, ми вирішили звернутися до нових дитячих та підліткових видань. І на основі них сформулювали 5 важливих кроків.

Обрати себе і своє щастя

Будь щасливим бути собою. Твій дієвий порадник. Пенні Александер, Беккі Годард-Гілл ; пер. з англ. Ярослава Лебеденка. – Харків : Ранок, 2021. – 192 с.

12+

 

У школі нас вчать багатьом речам: як правильно ставити коми у складних реченнях, як знайти на карті Марокко, як розв’язати хімічне рівняння. Але не навчають тому, як стати щасливим – а це чи не найголовніше, адже, як доводять дослідники, щастя – аж на 40% питання вибору, а не випадку, тобто на нього можна впливати. Як взяти свій внутрішній добробут під контроль і покращити його, щоб згодом вибудувати класне, наповнене життя й на інших рівнях (професійному, особистому тощо), підкаже порадник-посібник «Будь щасливим бути собою» – корисна книжка, особливо для підлітків, які переживають буремний етап пошуків свого місця у світі і гормональних гойдалок від радості до відчаю.

 

У цьому посібнику є дуже багато практичних порад і вправ, що стосуються різних аспектів щасливого буття – від того, як позбутися тривожності і забезпечити собі продуктивний сон, до того, як розмовляти з батьками, щоб вони не лише слухали, а й чули, чи наладити стосунки зі своїми братами-сестрами.

 

Великий плюс – усі ці поради виснувані з реальних наукових досліджень та експериментів, про які автори розповідають цікавими простими словами. У кожному розділі є трохи мотивації від відомих людей, трохи науки, а найбільше – корисних порад-підказок і технік: для «заземлення», активного слухання, пробудження креативності тощо.

 

Поради з цього путівника допоможуть відшукати кожному свої унікальні «50 миттєвостей щастя» і налагодити щасливі взаємини із самим собою, найближчим оточенням і світом.

 

Купити книжку

Здійснити найшаленішу мрію

Як дитині потрапити в кіно. Практичний посібник для батьків. Наталія Дорошенко. – Київ : Наш формат, 2021 – 232 с.

14+

 

Стати астронавтом, полярником чи зіркою кіно – нема нічого неможливого, якщо точно знаєш, чого хочеш, а ще маєш чіткий план, як досягнути мети. Гаразд, інструкцію з міжзоряних польотів для українських дітлахів ще не написали, але дуже чіткий порадних для тих, хто мріє потрапити в кіно, уже є. Його створила Наталія Дорошенко, кастинг-директорка з багаторічним стажем.

 

За її плечима – більше сотні проєктів, у яких вона працювала з дітьми від 0 до 16 років, а в її сім’ї – три доньки, які теж мають досвід зйомок. Тож, побувавши по обидва боки робочого контракту, вона точно знає і батьківські тривоги, страхи та мрії, і те, що потрібно на майданчику кастинг-директору і режисеру. І цими знаннями вона щедро і структуровано ділиться у своїй книжці.

 

Формально книжка «Як дитині потрапити в кіно» адресована батькам, адже саме вони приймають рішення і несуть відповідальність за своїх дітей. Але підліткам, які мають власну кіно-мрію, також можна і варто її прочитати: щоб зрозуміти, як краще себе подати, до чого бути готовими, як налаштуватися на роботу, усвідомити, що час – це гроші (а в кіно – дуже великі гроші), тому доведеться бути зібраними й уважними.

 

Усі важливі моменти, від підготовки портфоліо до зйомок і спілкування з пресою – розписані детально і покроково, навіть із чеклістами. Тож, озброївшись такою інструкцією, ви не пропадете в світі кіно.

 

Але головне – усвідомите, що кіно – це не сфера, зарезервована виключно для обраних небожителів. Потрапити туди цілком реально, якщо дуже-дуже хочеться і готовий добряче попрацювати.

 

Якщо ж діти чи підлітки надають перевагу реальному, а не вигаданому світу, обожнюють конструювати щось нове або поліпшувати вже створене, то варто придивитися до професії, яка допоможе…

 

Купити книжку

Збудувати кращий світ

Інженерія. Класна наука. Едді Рейнольдс, Дерен Стоббард / перекл. Ірини Коваль. – Київ : Книголав, 2021. – 80 с.

8+

 

У світі є стільки проблем, які хотілося б вирішити! Морозиво тане надто швидко, рукавички мокнуть від снігу, від пісочниці одяг брудниться – і це ми ще навіть до тих клопотів, які турбують людей молодшого шкільного віку, не добралися! Гарна новина: якщо заручитися досягненнями науки і техніки і підсилити їх креативом, то більшість із них можна успішно розв’язати. Ще ліпша новина: придумувати рішення для повсякденних і глобальних проблем можна почати ще в дитинстві.

 

«Інженерія. Класна наука» – книжка, яка знайомить дітей із можливостями сучасних інженерних професій, від будівельних до біомедичних, розповідає про неймовірно захопливий світ інженерії, і надихає на те, щоб навчитися уявляти, розробляти, винаходити, будувати та придумувати круті розв’язання дошкульних проблем.

 

Що це буде – малюнки в 3D, робот, який може напекти кексиків, чи розумний одяг? Коли цю ідею можна буде впровадити – хоч завтра чи в майбутньому? Ця книжка надихне на те, щоб спробувати генерувати ідеї і майструвати прототипи просто тут і зараз, маючи під рукою лише олівець, папір, ножиці і скотч.

 

Інженерія – дуже прикольна сфера, яка охоплює чимало різноманітних наук і потребує не лише технічних знань, а й креативності. Але якщо вам хочеться чогось іще цікавішого, спробуйте…

 

Купити книжку

Обрати професію майбутнього

Ловець пластику та інші професії майбутнього. Софія Россі, Карло Канепа / перекл. Ксенислави Крапки.  Львів : ВСЛ, 2021. – 80 с.

6+

 

Називаються фантастично і зараз їх, найімовірніше, ще не існує, але років через 20, коли теперішні першачки прокладатимуть перші сходинки своєї професійної кар’єри, вони будуть надзвичайно затребуваними. Це професії на перетині наук і дисциплін, що піклуватимуться про здоров’я всього живого та добробут планети,  а також розвиток нових послуг, яких потребуватиме людство. Маєте ідеї, якими вони можуть бути?

 

Якщо ні, кілька підказок подарують Софія Россі і Карло Канела. У своїй книзі вони розповідають про ловців пластику тих, хто очищає планету, зокрема, океани від пластикового сміття найрізноманітнішого розміру, про кравців ДНК, які вирізатимуть «поламані» гени і повертатимуть людям здоров’я, про архітекторів, які зводять будівлі у не просто важкодоступних, а неможливих місцях, хмароловів, котрі піклуватимуться про те, щоб сповільнити глобальне потепління, та багато-багато інших.

 

Ці професії особливі тим, що не діляться на «технічні» і «гуманітарні» – кожна із них, по суті, вимагає творчого, десь навіть мистецького підходу і водночас має зв’язок із наукою. Це професії людей майбутнього – цебто сучасних дітей. І надихатися ними  дітлахи можуть вже зараз, щоб збудувати оте саме щасливе майбутнє, не лише для себе, а й для всього людства.

 

Купити книжку

 

Матеріал створений у співпраці

Оригінал статті на Suspilne: Ким я хочу стати? 4 книжки для дітей і підлітків, щоб обрати свій шлях

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"