Карандєєв і представники посольства Литви обговорили спільні ініціативи у сфері культури

Карандєєв і представники посольства Литви обговорили спільні ініціативи у сфері культури

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв і представники посольства Литви обговорили питання співпраці та спільні ініціативи у сфері культури.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКІП.

У міністерстві зауважили, що 5 лютого відбулася зустріч очільника МАІП із заступницею посла Литви в Україні Юргітою Янкунєнє та аташе з питань культури посольства Литви в Україні Томасом Іванаускасом.

Карандєєв висловив вдячність за виявлену солідарність та підтримку української культури, зокрема допомогу з організацією виставки «Бахмут. Обличчя геноциду 1942/2022» та сприяння проведенню гастролей Харківського національного театру опери і балету імені Миколи Лисенка у Литві.

«Збереження нематеріальної культурної спадщини є одним з пріоритетів роботи МКІП. Адже це наша ідентичність. У кожній країні ідентичність унікальна, і коли ми захищаємо її, ми висловлюємо свою повагу до власної історії. Тому сьогодні ми особливо потребуємо формування стійкої ідентичності наших громадян, які тимчасово знаходиться зараз за кордоном», — зазначив очільник МКІП.

За його словами, розглядається можливість внесення елементу нематеріальної культурної спадщини «Святий вечір у Литві, Польщі та Україні» до списку ЮНЕСКО.

Також повідомляється, що під час зустрічі Янкунєнє наголосила на продовженні двостороннього співробітництва і допомозі, яку Литва надає Україні на шляху до Європейського Союзу.

Своєю чергою Іванаускас запевнив у продовженні довготривалої підтримки для українських митців, які тимчасово перебувають у Литві, наданні стипендій діячам культури, можливості для українців безкоштовно відвідувати музеї, співпраці між культурними установами, а також у проведенні виставки Марії Примаченко та організації гастролей Київського оркестру духових інструментів у Литві.

«Розумію, наскільки важлива для України не лише матеріальна підтримка, а й підтримка на емоційному рівні. Спільна програма дозволяє нам усім згуртуватися і здійснити все можливе для задоволення актуальних культурних потреб», — відзначив аташе з питань культури.

Крім того, він представив програму ініціатив в Україні. Це, зокрема, відновлення днів литовського кіно в Україні, відзначення ювілеїв литовських митців, організація туру литовських джазових виконавців українськими містами та представлення великої експозиції книжок на форумах у Литві.

«Ми також плануємо проєкт співпраці між київським та вільнюським музеями іграшок, який передбачає експозицію українських мотанок у Литві. Для нас це дуже унікальний вид мистецтва», — зауважив Іванаускас.

У міністерстві поінформували, що Карандєєв підтримав запропоновані ініціативи і запевнив у готовності долучитися до їх реалізації.

Як повідомляв Укрінформ, литовські організації Blue/Yellow, Laisvės TV, «Сильні разом», національний мовник LRT та громадська діячка й журналістка Рита Мілюте оголосили про проведення нової кампанії «Radarom!» на підтримку України.

Фото: МКІП

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Карандєєв і представники посольства Литви обговорили спільні ініціативи у сфері культури

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"