З нагоди 300-ліття: як Україна святкуватиме день народження Григорія Сковороди

З нагоди 300-ліття: як Україна святкуватиме день народження Григорія Сковороди

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років із дня народження видатного українського філософа й поета Григорія Сковороди. Нехай росія «вітає» його обстрілом музею у Сковородинівці, повномасштабна війна не стане на заваді вшануванню ювіляра. Онлайн та офлайн конкурси, виставки й семінари, присвячені 300-літтю Сковороди, у добірці Читомо.

Офлайн

Львів: У Львівському музеї історії релігії триває виставка «Мудрість як зброя».

 

На ній представлені твори 22-х авторів з галузі живопису, графіки, ткацтва, що відображають сковородинівську філософію, а також 58 авторських плакатів сковородинівської тематики студентів факультетів дизайну і реклами.

 

«В основі задуму виставки було бажання візуалізувати духовну спадщину філософа, спонукати відвідувачів музею замислитись над глибиною думки, озброїтись сковородинівською мудрістю, яка б полегшила сприйняття викликів воєнного часу», — зазначають на сайті музею.

 

Київ: 3 грудня в Українському Домі відкриють національний мистецький проєкт «Світ Сковороди».

 

На виставці представлять рукописи, автографи, першодруки, графіку та малюнки філософа. Також можна буде побачити вцілілу статую зі зруйнованого російськими обстрілами національного музею в селі Сковородинівка.

 

Також планують інтерактивні об’єкти, майстер-класи зі створення байок-коміксів, живі виступи і барокову музику.

 

У Національному університеті «Києво-Могилянська академія» з 28 листопада по 3 грудня триватиме фестиваль «300 хвилин про Сковороду».

 

У програмі лекції, виставка, кінопоказ. Організатори фестивалю пропонують неформальне спілкування з науковцями різних поколінь і різних наукових інтересів замість офіціозу. Серед учасників «300 хвилин про Сковороду» Тарас Лютий, Ростислав Семків, Діана Клочко, Юлія Карпець, Володимир Маслійчук та інші.

 

Кам’янець-Подільський: Всеукраїнський культурний проєкт «Становлення ідентичності» від культурної асоціації «Новий Акрополь» в Кам’янці-Подільському та Кам’янець-Подільським державним історичним музеєм-заповідником 

 

З 15 листопада по 6 грудня триватиме спеціальна програма заходів, в яку входять:

  • виставка «Українські філософи»;
  • тематичні екскурсії;
  • круглий стіл «Становлення ідентичності – шлях до щастя»;
  • літературно-музична майстерня «Хто я є і куди йду?» тощо.

 

Полтава: У Полтавському художньому музеєві імені Миколи Ярошенка відкрилась виставка «Невловимий птах»

 

75 авторів презентують 107 тематичних живописних і графічних робіт.

Онлайн

Для науковців і науковиць:

 

Ресурс «Григорій Сковорода. «Байки харківські»: читаємо, слухаємо, вивчаємо…», створений фахівцями Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка.

 

Ресурс узагальнює інформацію про окремі видання «Байок харківських» і наукові дослідження цього жанру творчості Г. Сковороди, надає доступ до повних текстів байок в інтернеті, методико-бібліографічних, а також фото-, аудіо- та відеоматеріалів.

 

На базі Полтавської політехніки відбудеться Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні рецепції світоглядно-ціннісних орієнтирів Григорія Сковороди».

 

Науковці та популяризатори творчості українського філософа матимуть нагоду поділитися власними напрацюваннями за наступними напрямами:

 

  • Переосмислення філософських ідей Григорія Сковороди в умовах війни в Україні;
  • Педагогічна спадщина Григорія Сковороди;
  • Літературна творчість «українського Сократа» в сучасному дискурсі;
  • Життєвий та творчий шлях Григорія Сковороди: краєзнавчі аспекти;
  • Григорій Сковорода в сучасному мистецтві.

 

За результатами конференції видадуть колективну монографію.

 

Для всіх: 

 

Проєкт skovoroda.today від імені філософа пропонує написати листа в майбутнє. 

 

Лист можна писати собі чи близькій людині. Адресат отримає його після перемоги України в російсько-українській війні.

 

Окрім того, можна відвідати інстаграм-сторінку, яку ведуть від імені 28–річного Грега — саме так Григорій підписував свої листи. Протягом 300 днів до дня народження філософа на сторінці публікують дописи під хештегами: #СковородаМотивує, #СковородаСвяткує, #СковородаПояснює, #СковородаРекомендує, #СковородаУШоці, #SKOVORODATODAY.

 

Харківський Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва запрошує художників і майстрів декоративно-прикладного мистецтва долучитися до арт-проєкту «Сад мистецьких пісень».

 

1 грудня 2022 року на ресурсах Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва презентують онлайн-виставку робіт.

 

Також можна придбати новий поштовий блок від Укрпошти та пам’ятну срібну монету «Сад божественних пісень» до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди.

 

Чільна ілюстрація: Олесь Доній

Оригінал статті на Suspilne: З нагоди 300-ліття: як Україна святкуватиме день народження Григорія Сковороди

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"