Знайшли нові дані про молодшого брата Сковороди

Знайшли нові дані про молодшого брата Сковороди

Дослідник життя Григорія Сковороди та директор Публічної бібліотеки в Чорнухах Микола Булда встановив місце народження Григорія Савича та знайшов нові дані про його родичів. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив історик Вадим Назаренко.

 

«Микола Іванович багато років присвятив відомому земляку. Досліджував його біографію та життєвий шлях. А до 300-ліття порадував новою працею, в якій скрупульозно дослідив родовід Григорія Савовича, і таким чином позбавив його кількох білих плям. Зокрема щодо місця народження великого філософа», — зазначають на сайті Лубенської міської ради.

 

За даними Миколи Булди, Григорій Сковорода народився в селищі Чорнухи, а його родичі проживали в селі Харсіки, яке нині є окремим населеним пунктом.

 

Також краєзнавець відшукав у родоводі Григорія Савича справжнє ім’я й по батькові його батька — Сави Івановича, а не Леонтійовича, як вважалося раніше.

 

Окрім того, краєзнавець знайшов нові дані про рідного молодшого брата філософа Василя Сковороду та відшукав його племінників Степана та Клима.

 

Зокрема Булда знайшов запис про хрещення Василя Сковороди у Воскресенській церкві Чорнух 1 січня 1733 року.

 

«Домен Олянчич писав, що знайшов запис про 18-річного студента Василя Сковороду з Чорнух, який навчався у гімназії у Вроцлаві в 1751 році. Все сходиться. Виходить, що один син Сави Сковороди з Чорнух вчився у Могилянці, інший у Вроцлаві. Непогано для козака, який торгував горілкою», — зазначив Вадим Назаренко.

 

Нагадаємо, до 300-ліття Сковороди в інстаграмі тривав проєкт із щоденними постами від імені філософа.

 

 

 

Оригінал статті на Suspilne: Знайшли нові дані про молодшого брата Сковороди

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"