За успішні фільми Marvel і DC автори коміксів отримують $5 тисяч – the Guardian

За успішні фільми Marvel і DC автори коміксів отримують $5 тисяч – the Guardian

Британське видання The Guardian опублікувало матеріал про те, що кіностудії недоплачують авторам коміксів, за якими знімають фільми про супергероїв. Журналісти з’ясували, що письменники працюють з Marvel і DC за наймом, тому не отримують нічого, крім гонорару і роялті.

За інформацією журналістів, більшість контрактів Marvel і DC з креативним персоналом не передбачає відрахувань від касових зборів фільмів чи інших додаткових виплат за успіх кінокартин.

У разі якщо вклад людини в розробку фільму або серіалу був значним, Marvel направляє їй лист подяки із запрошенням на прем’єру і чеком на $5000 (близько 134 тис. грн). Додаткові виплати ніяк не передбачені юридичними зобов’язаннями компанії.

Якщо персонаж, розроблений автором, отримує особливий розвиток або свій власний фільм, студії можуть заплатити авторам “крихітну частку прибутку” з прокату. Таке ж ставлення і до художників, за коміксами яких складають сцени у фільмах. Проте наголошується, що деякі автори Marvel навіть не знали про існування такої виплати.

“Узагалі все, що ми зі Стівом (Ептінгом) отримали за створення Зимового Солдата та його сюжетної лінії – це “спасибі”, яке звучить то тут, то там, і з роками з цим стає все важче жити”, – розповів письменник Ед Брубейкер, який працював над “Бетменом”, “Капітаном Америкою”, “Жінкою-кішкою” та іншими коміксами. Інший автор розповів, що після того, як фільм за його персонажем приніс $1 млрд у прокаті, він отримав подяку, лист і $5 тисяч з посилом: “Ось вам трохи грошей, які ми вам не боргуємо!”

Автори коміксів

“Чорна Пантера”

Інший автор, який співпрацював з Marvel, – Та-Негісі Коутс (автор коміксу “Чорна Пантера”) – вважає, що великі компанії повинні виконувати свої моральні зобов’язання перед творцями коміксів попри положення наявних контрактів. “Якщо щось зазначено в контракті, це не означає, що це правильно, – підкреслив він. – Якщо у мене є якісь важелі впливу на тебе, я можу змусити тебе підписати контракт, щоб [надурити – ред.] тебе”.

У The Guardian зазначили, що подібні контракти компанія DC почала укладати ще у 1970-х роках після гучного скандалу з творцем “Капітана Америки” Джеком Кірбі. Тоді головний редактор Marvel Джим Шутер змусив художника підписати дозвіл на кіноадаптацію його персонажів без будь-якої компенсації.

Видання відзначає, що і DC, і Marvel укладають з авторами контракти, які залишають за компаніями можливість відмовити у додаткових виплатах. Це можливо, якщо компанії вирішать, що персонажі недостатньо оригінальні. Так трапилося з персонажем Пауер Герл (Power Girl), придуманим Джеррі Конвеєм. У 2015 році DC відмовилася виплачувати письменнику бонус ніби через те, що Пауер Герл створена на основі Супергерл (Supergirl).

Оригінал статті на Читомо: За успішні фільми Marvel і DC автори коміксів отримують $5 тисяч – the Guardian

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"