Зауваження члена журі конкурсу “Потайсвіт”

Зауваження члена журі конкурсу “Потайсвіт”

Зауваження члена журі конкурсу “Потайсвіт”

Шановні учасники конкурсі “Потайсвіт”. Дякую вам за зусилля, політ фантазії та бажання взяти участь)

1) Нехтування редагуванням – ваш ворог. Якщо я розумію, що редактор умиратиме над вашим оповіданням, воно одразу втрачає всі шанси на високі бали. Ви подаєте роботу на конкурс, а не просто виставляєте на самвидавчий ресурс з думками “авось зійде”. Не зійде. Коли ви завершуєте історію, я розцінюю це як готовність до критики, як готовність віддати на розгляд журі.

2) Оповідання мають певні обмеження у кількості знаків. Це типова умова для літконкурсів, яка має на меті обмежити автора, щоб він не лив воду. Якщо ви вирізаєте зайве, слідкуйте, щоб вирізали дійсно зайве. Досвідчений читач побачить, коли вашому оповіданню не вистачило повноти й ви були змушені скоротити якусь його частину через обмеження в правилах, а коли ви залишили частину тексту, яка не має стосунку до теми, ідеї, не розкриває персонажів і взагалі ні на що не впливає. Повірте, це видно. Якщо історії дійсно бракуватиме повноти через обмеження у кількості знаків, журі це помітить і прийме до уваги.І якщо журі погодиться взяти цю історію, автору запропонують доопрацювати її – це нормальна практика. Але намагайтеся влізати у визначені межі, тому що талант автора й полягає в тому, як майстерно він здатний добирати правильні слова.

3) Кожний жанр має свої закони. Особливо фентезі. Будь ласка, ознайомтеся з жанром та його особливостями, перш ніж братися за історію. Бо політ фантазії – не є одразу фентезі. 

4) Оповідання – це не мініатюра. Оповідання має композиційну структуру, тоді як мініатюра може нею знехтувати. Але навіть у мініатюрі міститься певна ідея й тема, певна проблематика, яку автор хоче обговорити. Бездумні, беззмістовні оповідання, на жаль – це шлях у нікуди. Закладайте сенси й доводьте ідеї до кінця. Не пишіть абищо, а визначте, що саме ви бажаєте донести до читача.

5) Обирайте такий стиль написання, щоб читач вас зрозумів. Короткі, пафосні речення, які нібито створюють ефект епічності, насправді залишаються лише незрозумілими уривками. Дозуйте їх, не зловживайте ними, інакше ваші оповідання залишуться незрозумілими. 

6) Будь ласка, не зловживайте химерними епітетами й порівняннями. У мене є список незбагненних фраз, але якщо я виставлю їх, учасники можуть образитися. Хоча насправді потрібно це зробити, бо з коментарів під творами я розумію, що критику ніхто не хоче сприймати. Ставтеся критично найперше самі до себе, ставте під сумнів кожне слово, намагайтеся уявити, що ви пишите. Не мудруйте, краще пишіть простіше й зрозуміліше, ніж перемудрити з реченнями. Не похвала, а критика спонукає до самовдосконалення. До кінця конкурсу я ще можу передумати й показати “перли”)

7) Пишіть чіткі анотації, з яких можна зрозуміти, що це по темі конкурсу. Щоб не трапилося такого, що історію таки прийняли на конкурс, а потім журі його відхилило через те, що автор написав не по темі. 

8) Ще раз прошу не квапитися виставити повну роботу на конкурс. Опрацюйте її, поредагуйте, дайте їй подихати – часу у вас удосталь. Завершуйте роботу тоді, коли точно впевнені, що зробили все від вас залежне. 

9) Не бійтеся бути оригінальними, але пам’ятайте про власну тему, ідею, зміст, сенси, проблематику – старайтеся не згубити те, з чого починали історію.

Усім успіху! =)

P.S. Запитання конкретно мені можна поставити у групі “Потайсвіт” на фб.

 

Оригінал статті на Букнет: Зауваження члена журі конкурсу “Потайсвіт”

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"