«Замок» Кафки й Вінні-Пух – які твори стали суспільним надбанням 2022 року

«Замок» Кафки й Вінні-Пух – які твори стали суспільним надбанням 2022 року

З 1 січня 2022 року захищені авторським правом твори, які були створені у 1926 році в Сполучених Штатах Америки та зберігалися в культурних архівах – стали суспільним надбанням.

До літературних творів, що стали суспільним надбанням цьогоріч, увійшли романи Ернеста Гемінґвея та Вільяма Фолкнера, перша книга Алана Александра Мілна про Вінні-Пуха (друга перейде у суспільне надбання у 2024 році), а також детективи від Аґати Крісті та Артура Конана Дойла. Також суспільним надбанням стають певні музичні та кінематографічні твори. 

 

Тепер суспільним надбання стали такі літературні твори: 

 

  • Алан Александр Мілн, Вінні-Пух
  • Ернеста Гемінґвея, І сходить сонце
  • Дороті Паркер, Достатньо мотузки
  • Ленгстон Хьюз, Втомлений блюз
  • Томас Едвард Лоуренс, Сім стовпів мудрості
  • Аґата Крісті, Вбивство Роджера Екройда
  • Артур Конан Дойл, Земля туману
  • Една Фербер, Шоу-човен
  • Вільям Фолкнер, Солдатська плата
  • Вілла Кетер, Мій смертний ворог
  • Девід Герберт Лоуренс, Пернатий змій
  • Генрі Мекен, Записки про демократію
  • Віта Саквіль-Вест, Земля 
  • Франц Кафка, Замок 
  • Фелікс Салтен, Бембі. Життя в лісі
  • Халіл Джебран, Пісок і піна

 

Повний каталог творів опублікований у вільному доступі за посиланням. 

 

Закони про авторське право у різних країнах відрізняються. Так, до 1998 року в Сполучених Штатах будь-яка робота, яка була створена 75 років тому і більше – ставала суспільним надбанням. Але того ж року президент Білл Клінтон підписав Закон «Про продовження терміну дії авторських прав», який продовжив термін його дії на 20 років. Тобто культурні матеріали стали захищені авторським правом на 95 років.

 

Також, 1 січня у США є Днем громадського надбання, коли публікують список усіх американських культурних матеріалів, які стають суспільним надбанням. 

 

Поезія та книги суспільного надбання будуть доступні на Інтернет-платформах, як-от Google Books. Тому кожен може використовувати дані твори для публікації у блогах.

 

Оригінал статті на Suspilne: «Замок» Кафки й Вінні-Пух – які твори стали суспільним надбанням 2022 року

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"