Живі «Розстріляні»: виставку створених штучним інтелектом портретів презентував Мартин Якуб

Живі «Розстріляні»: виставку створених штучним інтелектом портретів презентував Мартин Якуб

22 серпня на передодні Дня Незалежності, на фортеці у Звягелі відбулась презентація виставки портретів письменників розстріляного відродження «Живі «Розстріляні». Експозиція незвичайна насамперед – світлини створені штучним інтелектом. По-друге – це не справжні світлини, а портрети діячів «Розстріляного відродження», створені штучним інтелектом. Автор ідеї – письменник Мартин Якуб. Він же і презентував виставку у нашому місті, яка побувала вже у різних містах України.

Як розповів на початку Мартин Якуб, виставка «Живі «Розстріляні» народилася спонтанно.

«Це велика честь бути тут. Я у Звягелі був 150 разів на автостанції, але вперше я гуляв містом, на мій сором. Я радію, що організатори запросили мене. Вона, як і все найкраще у житті, відбулася спонтанно. З’явився такий інструмент, як штучний інтелект. Як він працює. Ти пишеш йому певну кількість слів, і він тобі ці слова перетворює на зображення. Я певним чином дотичний до фотографії, і я спробував ним «погратися». Це було досить влучно і дивовижно, тому, що це щось нове. Ти можеш утілити свої фантазії, описавши їх, а вже комп’ютер тобі малює це. Трошки «погрався».

А потім мені на очі трапився томик Валер’яна Підмогильного, письменника, якого я дуже люблю. Я подумав, що якщо ШІ «згодувати» фотографії людини — чи зможе він створити за цими фотографіями іншу фотографію за запитом? Спробував це зробити, і вийшло досить непогано. Я зробив таку невеличку серію. Валер’ян Підмогильний якому 16, 20, 30 і 70 років.

Виклав у Facebook, і людям це сподобалось. Це було наприкінці 22-го року. І почали просити зробити когось ще з «Розстріляного відродження». Зробив серію. Там було десь 12 персон, і ця серія розлетілась тисячними репостами.Мені почали казати: «А зроби реальну виставку».

Я ще подумав: «Ну де я, де – виставка». Але, напевно, ця думка десь у мені засіла. Тому, коли я проїжджав повз Краєзнавчий музей в Житомирі, вирішив зупинитися і проконсультуватись із музейниками. Так я опинився в кабінеті директора. І за два тижні (поки друкувалися роботи) відкрилася виставка в Житомирі.

Чому це важливо. Тому що наша пострадянська культурна тусівочка звикла сприймати митців так, що вони народилися для того, щоб щось створити. А зовсім упускається той момент, що вони були реальними людьми.

А я достеменно знаю, що до страшних репресій кінця 30-х у них був спосіб життя, який мало відрізнявся від американських письменників того ж періоду. Вони мали підпільні клуби, де випивали, грали в карти… Цією виставкою, я хочу, щоб ви більше дізнались про них.

Там на кожній фотографії є невеличка біографія цих людей і QR-код. Я попросив своїх знайомих артилеристів зробити подаруночки нашим ворогам і на кожному є 122-міліметрова міна з підписом, які полетіли нащадкам тих, хто позбавив їх життя. Ми ніколи не забудемо, що їх розстріляли, але своєю виставкою я хотів показати той період, коли вони були живі».

Далі автор відповідав на питання присутніх, а також трохи відкрив завісу щодо нового роману, над яким зараз працює. І там буде згадуватися наше місто Звягель.

Інна Попова
novograd.city

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Живі «Розстріляні»: виставку створених штучним інтелектом портретів презентував Мартин Якуб

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"