Діячі культури в Німеччині закликають не постачати важке озброєння Україні

Діячі культури в Німеччині закликають не постачати важке озброєння Україні

Діячі культури Німеччини, зокрема й письменники Мартіна Вальзера, Юлі Зех, Роберт Сіталер, закликали федерального канцлера Олафа Шольца не постачати Україні важке озброєння. Про це йдеться у відкритому листі опублікованого у журналі «Емма». 

Лист підписали 28 культурних діячів і митців. Зазначається, що до підписання може долучитися будь-хто. 

 

«Ми цінуємо, що досі ви так ретельно розглядали ризики: ризик поширення війни в Україні; ризик розширення війни всією Європою; ризик третьої світової війни. Тому ми сподіваємося, що ви запам’ятаєте свою початкову позицію і більше не будете постачати в Україну важке озброєння ні прямо, ні опосередковано», — йдеться у листі.

 

Проте, культурні діячі зазначають, що «закликаємо вас зробити все можливе для того, щоб якнайшвидше було досягнуто припинення вогню; компроміс, який можуть прийняти обидві сторони»

 

Підписанти зазначають, що поділяють вирок щодо російської агресії як порушення основної норми міжнародного права, проте виступають проти того, щоб ця війна переросла в ядерний конфлікт. 

 

«Ескалація озброєння, що відбувається під тиском, може стати початком глобальної гонки озброєнь з катастрофічними наслідками, не в останню чергу для глобального здоров’я та зміни клімату. Всупереч всьому, важливо прагнути до миру у всьому світі. Європейський підхід єдності у різноманітті є зразком для цього», – вважають автори листа.

 

Крім письменників лист підписали журналіст Ранг Йогешвар та Аліса Шварцер, філософ Свенья Фласпьолер, теорик мистецтва та медіа Пітер Вайбель, режисери Андреас Дрезен, Хайке Сандера та Олександр Клюге; артисти кабаре Дітер Нура та Герхард Полт, музикант Рейнхара Мея та інші. 

 

Як повідомлялося, Німецький PEN-клуб висловив побоювання про «перемогу божевілля», якщо світ бойкотуватиме росіян та їхню культуру.

 

Також раніше 156 публічних інтелектуалів, науковців, експертів у східноєвропейських питаннях закликали уряд Німеччини вжити рішучих заходів для припинення російсько-української війни і сприяння перемоги України. 

 

Нагадаємо, Антьє Равік Штрубель, лавреатка Німецької книжкової премії 2021 року за роман «Блакитна жінка», у листі «Я відрікаюся» для Frankfurter Allgemeine Zeitung повідомила, що більше не вважатиме себе німкенею через ставлення влади Німеччини до російсько-української війни.

 

Оригінал статті на Suspilne: Діячі культури в Німеччині закликають не постачати важке озброєння Україні

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"