До вінницьких ветеранів завітав письменник Сергій Жадан

До вінницьких ветеранів завітав письменник Сергій Жадан

У вінницькому «Veteran Hub» відбулась зустріч учасників російсько-української війни із Сергієм Жаданом. На ветеранському книжковому клубі обговорювали його роман «Інтернат». Про це повідомляє armyinform.com.ua.

– Ідея написати роман про події російсько-української війни виникла ще влітку 2014-го, – розповів відомий письменник. – Тоді мій знайомий, який живе під Луганськом, писав мені листи, де розповідав про все, що відбувалось у той гарячий період. Так зародилося бажання взяти такого «негероїчного» героя і показати війну його очима.

Події роману відбуваються на Донбасі, коли відступає українська армія. Головному героєві – вчителю української мови Павлу – доведеться потрапити у тимчасово окуповане містечко та забрати з інтернату свого племінника. Він за три дні здійснює тривалу подорож, перетинаючи лінію фронту, минаючи блокпости української армії та проросійських найманців. Завдяки Павлу читач отримує можливість побачити війну не з позиції активного учасника подій, військового, і не з позиції журналіста, а очима цивільного, що потерпає як від дій, так і від бездіяльності.

– Паша – типовий представник тих, кому байдуже. Байдуже на все, на людей, на країну, на події, що відбуваються навколо. Він живе у ситуації, коли не може називати речі своїми іменами, зайняти конкретну позицію щодо того, що відбувається. Таких людей на Донбасі багато, як і в інших куточках України, – зазначив Сергій Жадан.

Долаючи шлях туди і назад, головний герой урешті-решт починає знаходити в собі сили, щоб змінитися. Ця трансформація відбувається, зокрема, і завдяки дитині – племіннику Павла.

– Образ дитини в романі невипадковий. Племінник Сашко виявляється в чомусь мудрішим за дорослого і символізує майбутнє України. Для мене взагалі російська-українська війна – це війна за майбутнє. І діти – це наше майбутнє. Я постійно відвідую дитячі садочки, школи, інтернати на Донеччині й Луганщині, спілкуюся з юними громадянами України і бачу: нам є за кого боротися, – завершив Сергій Жадан.

Присутні на книжковому клубі гості, а це ветерани, військовослужбовці, переселенці, жваво обговорювали як саму книгу Сергія Жадана, так і ситуацію на сході України, ділячись власним досвідом та думками. Зачепили і проблему патріотичного виховання дітей та молоді.

Фото автора

Оксана Уретій

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: До вінницьких ветеранів завітав письменник Сергій Жадан

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"