Для українських журналістів створили гарячу лінію щодо етики та стандартів

Для українських журналістів створили гарячу лінію щодо етики та стандартів

В Україні запустили гарячу лінію з питань етики й стандартів для журналістів. Про це повідомила Комісія з журналістської етики (КЖЕ), яка й створила лінію. 

 

Мета гарячої лінії — допомагати попереджати помилки та робити матеріали якіснішими на етапі підготовки до публікації. Комісія журналістської етики повідомила, що за потреби готова запропонувати власну експертизу та юридичну допомогу медіаюриста.

 

«Сьогодні вплив оперативної та достовірної інформації значно зростає, бо від неї залежить не тільки адекватне розуміння ситуації, ментальне здоров’я громадян, але й боєздатність країни, здатність приймати поінформовані рішення,  а іноді – збереження життя людей. Зараз українські медіа перебувають в напруженому робочому режимі, наживо висвітлюючи російську воєнну агресію в Україні. Вони працюють як супергерої інформаційного фронту, наближаючи перемогу нашої держави», — наголосили в КЖЕ.

 

Потреба у гарячій лінії зумовлена результатами дослідження комісії: у 58% опитаних журналістів повністю або частково виникають складнощі у висвітленні війни, а 70% опитаних стикалися або частково стикалися у своїй журналістській роботі з інформаційними спецопераціями ворога або просуванням російських наративів.

 

Лінія покликана відповідати на такі питання журналістів: 

 

  • Складна етична дилема при підготовці матеріалу;
  • Сумніви щодо інформації, яку не можна розголошувати в медіа під час воєнного стану;
  • Сумніви щодо порушення журналістської етики в матеріалі;
  • Вибір відповідної лексики: «воєнний» чи «військовий», «бомбардування», «обстріл»  чи «авіаналіт» тощо;
  • Пошук балансу між розкриттям історії та захистом потерпілої чи потерпілого при підготовці матеріалу;
  • Запобігання паніки серед населення;
  • Острах перед негативною реакцією авдиторії на матеріали про війну;
  • Вибір відповідних експертів;
  • Роз’яснення Кодексу етики українського журналіста;
  • Питання, які стосується дотримання журналістських стандартів та етики.

 

Звернутися до лінії можна за посиланням. Відповідь журналіст чи журналістка має отримати впродовж доби. 

 

Лінію створюють за підтримки організації International Media Support.

 

Нагадаємо, Комісія з журналістської етики розробила рекомендації щодо словника воєнного часу, за допомогою якого варто висвітлювати події російсько-української війни. 

 

Також вона закликала виключити російську «Общественную коллегию по жалобам на прессу» та її представників з Альянсу незалежних пресрад Європи.

 

Чільна ілюстрація: КЖЕ

Оригінал статті на Suspilne: Для українських журналістів створили гарячу лінію щодо етики та стандартів

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"