Для українських журналістів розробили рекомендації про те, як коректно висвітлювати війну

Для українських журналістів розробили рекомендації про те, як коректно висвітлювати війну

Комісія з журналістської етики розробила рекомендації щодо словника воєнного часу, за допомогою якого варто висвітлювати події російсько-української війни. Про це ідеться на сайті комісії.

 

«Якісна професійна журналістика прагне насамперед до точного інформування авдиторії та відкидає кліше деструктивної російської пропаганди. В умовах війни ключового значення набуває вибір лексики та правильне використання термінів. Виходячи з цього, Комісія з журналістської етики підготувала рекомендації з використання «словника війни», — повідомляють у комісії.

 

Зокрема орган саморегуляції журналістів наголосив, що війна  рф проти України триває з 2014 року, а 24 лютого 2022 року розпочався її новий етап — широкомасштабне вторгнення, тож якщо в журналістському матеріалі не згадуються часові рамки, можна використовувати терміни «війна», «збройна агресія». Якщо в тексті важливо зазначити, що йдеться про події після 24 лютого 2022 року, — краще застосовувати термін «широкомасштабне вторгнення».

 

Також варто розмежовувати терміни «військовий» та «воєнний»: перший стосується війська як силової структури, другий — війни. При цьому злочини та злочинці можуть бути як військовими, так і воєнними. У першому випадку ідеться про свідоме грубе порушення законів та звичаїв війни, у другому — злочини проти встановленого законодавством порядку несення або проходження військової служби, вчинені військовослужбовцями.

 

Військовий злочин може скоїти дезертир з української армії, а воєнний — окупант, що обстрілює мирні міста.

 

Щодо непідконтрольних уряду українських територій, то тимчасово окуповані — це АР Крим, Донецька та Луганські області, а тимчасово захоплені — ті населені пункти, які тимчасово контролюють російські війська, які зайшли на територію України з початком повномасштабного вторгнення.

 

Коли мова іде про злочини проти людства, то це ті протиправні дії, що несуть загрозу не конкретній людині, а людській спільноті, довкіллю, порушують правила людського співжиття. Злочини проти людяності — ті, що завдають шкоди людині, її здоров’ю, добробуту, честі.

 

Злочини проти людства є одночасно злочинами проти людяності, але не всі злочини проти людяності є одночасно злочинами проти всього людства.

 

Повний перелік рекомендацій комісії щодо вживання термінології, пов’язаної з війною, можна переглянути за посиланням.

 

Нагадаємо, українські та іноземні журналісти звернулися до державних органів і відомств із заявою щодо випадків необґрунтованих звинувачень журналістів у «коригуванні вогню» ворога. 

 

Раніше Верховна рада ухвалила законопроєкт №7189 про запровадження кримінальної відповідальності за публікацію інформації про переміщення ЗСУ.

 

Чільне фото: АрміяInform

Оригінал статті на Suspilne: Для українських журналістів розробили рекомендації про те, як коректно висвітлювати війну

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"