Дисидент Іван Дзюба відзначає своє 90-річчя

Дисидент Іван Дзюба відзначає своє 90-річчя

26 липня 90-річчя відзначає український літературознавець, дисидент, письменник, громадський діяч Іван Михайлович Дзюба. Розповідаємо, як він протестував проти арештів української інтелігенції, написав відомий антирадянський памфлет і чим займається зараз.

Народився майбутній дисидент в селі Миколаївка, що на Донеччині. Навчався в Донецькому педагогічному інституті за спеціальністю “Російська філологія”, але після його закінчення вступив до аспірантури Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка.

Друкуватися почав з 1959 року, але вже у 1962-му Івана Дзюбу звільнили з посади завідувача відділу критики журналу “Вітчизна” через “ідеологічні помилки”.

У вересні 1965 року Іван Дзюба брав участь у протесті після прем’єри “Тіней забутих предків”, де він разом із письменником Василем Стусом та політичним діячем В’ячеславом Чорноволом розповіли про арештиУ серпні-вересні 1965 року у Києві, Львові, Луцьку, Івано-Франківську та Тернополі заарештували близько трьох десятків молодих українських інтелігентів. української інтелігенції. Це був один з перших публічних протестів проти політики влади.

Після цього Іван Дзюба написав лист в ЦК КПУ і додав до нього свій твір, який згодом став найвідомішим: памфлет “Інтернаціоналізм чи русифікація?”, написаній під впливом тих подій.

Дисидент Іван Дзюба відзначає своє 90-річчя

Памфлет Івана Дзюби “Інтернаціоналізм чи русифікація”

Дзюба вважав, що політика КПРС суперечить корінним інтересам українського народу, і вбачав вихід у поверненні до ленінських принципів національної політики. Проте влада оголосила памфлет антирадянським твором, а будь-яку комунікацію з ним (читання, зберігання чи поширення) – кримінальним злочином.

Дзюбу виключили зі Спілки письменників України, а КДБ почали переслідувати його, аж поки не ув’язнили в 1972 році на 18 місяців.

Дисидент Іван Дзюба відзначає своє 90-річчя

Іван Дзюба; офіційна світлина КДБ перед арештом Дзюби у 1973 році.

Наприкінці 1980-х – на початку 1990-х Іван Михайлович брав активну участь у політичному житті. Був одним із засновників Народного руху України у 1989 році.

У 1992 році став другим міністром культури України. Є автором понад 400 праць та наукових статей. У 2001 році Івану Дзюбі присвоїли звання Героя України.

В СРСР Дзюбі запропонували переселитися у нову квартиру, яка виявилась у домі працівників КДБ.

Для мене це абсолютно проблеми не було, що ми жили в тому будинку. Але багатьох це природно лякало. Та й певна пересторога потрібна була, бо все ж прослуховувалось, абсолютно все”, – говорив Дзюба.

Разом із Іваном поруч усе життя була поряд його дружина Марта – завжди хотіла вберегти чоловіка-дисидента, відтак ризикувала сама.

“Спочатку робили в одній кімнаті обшук, а потім в другій, а тоді решта. Я тоді була хвора і в мене такий був халат. Я пішла у ванну, згадала студентські роки, що можна на животі проносити дещо. Пішла у ванну і взяла ті матеріали під цей халат. Тільки я виходжу з ванни і вони до мене, чи вони слідкували: “Ану, підійдіть сюди. Що там у вас під халатом?” – розповідала Марта.

Зараз Іван Дзюба вже не працює: із травня по листопад живе на дачі разом з дружиною. Влітку з ними там мешкає і донька Олена.

На жаль, уже не може ні працювати, ні читати, хоча робив це до останнього часу. Зараз він абсолютно нікуди не ходить, бо не в силі. Та й раніше не дуже полюбляв кудись ходити, бо йому шкода було втрачати час для роботи”, – розповідає Олена Дзюба у коментарі Суспільне Культура.

Оригінал статті на Читомо: Дисидент Іван Дзюба відзначає своє 90-річчя

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"