Джордж Мартін та ще 16 письменників подали в суд на розробника ChatGPT

Джордж Мартін та ще 16 письменників подали в суд на розробника ChatGPT

Американські письменники Джонатан Франзен, Джон Грішем, Джордж Мартін та ще 14 інших американських авторів подали до суду на компанію OpenAI.

Письменники звинувачують розробників штучного інтелекту у незаконному використанні їхніх творів для навчання бота ChatGPT та піратстві цифрових версій творів.

 

Більшість авторів скаржаться на те, що ChatGPT може переказати зміст їх книжок та доволі точно описати окремі сцени, що можже слугувати доказом того, що ШІ-бот навчали незаконно навчали на цих текстах.

 

«Засоби до існування цих авторів походять від творів, які вони створюють. Але ліцензії відповідача ставлять під загрозу можливість письменників-фантастів заробляти на життя, оскільки вони дозволяють будь-кому генерувати — автоматично і безкоштовно (або дуже дешево) — текст, за створення якого вони платили б письменникам», — йдеться в позові.

 

Джордж Мартіна подав інший позов. Розробник Ліам Свейн за допомогою ChatGPT згенерував продовження «Пісні льоду та полум’я» — книжки «Вітри зими» та «Мрії весни» — і виклав їх у вільному доступі на GitHub. Після позову він видалив твори.

 

 

Крім того, користувачі ChatGPT генерували альтернативні сиквели та приквели до книжок Мартіна з використанням його персонажів. Зокрема програма штучного інтелекту згенерувала «несанкціонований і детальний план приквелу» до «Гри престолів» під назвою «Світанок лютововків» і використала «тих самих персонажів з наявних книжок Мартіна із серії “Пісня льоду і полум’я”».

 

Письменники вважають, що OpenAI має заплатити за використання їхніх творів. «Щоб зберегти нашу літературу, автори повинні мати можливість контролювати, чи використовуються їхні твори генеративним ШІ, і якщо так, то в який спосіб», — наголошують у позові.

 

Нагадаємо, на Amazon змінили правила стосовно контенту, написаного штучним інтелектом.

 

 

Джерело: The Guardian

Чільне фото: nachasi

Оригінал статті на Suspilne: Джордж Мартін та ще 16 письменників подали в суд на розробника ChatGPT

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"