Джоан Роулінг звинуватили в антисемітизмі, назвавши гоблінів з “Гаррі Поттера” карикатурою на євреїв

Джоан Роулінг звинуватили в антисемітизмі, назвавши гоблінів з “Гаррі Поттера” карикатурою на євреїв

Американський телеведучий, комік, актор та письменник Джон Стюарт, єврей за походженням, звинуватив Джоан Роулінг в антисемітизмі. У своєму подкасті “Проблема з Джоном Стюартом” він заявив, що гобліни із всесвіту “Гаррі Поттера” списані з антисемітських карикатур. Повідомляє Deadline.

Підставою для його міркувань послужила книга 1903 року “Протоколи сіонських мудреців” – всесвітньо відома історична збірка сфальшованих текстів, яку публікатори представляли як документи всесвітньої єврейської змови. Стюарт заявив, що показував знайомим карикатурне зображення євреїв з цієї книги, а його співрозмовники думали, що це з Гаррі Поттера.

“Я просто показую людям цю карикатуру. І вони такі: “О, подивіться, це ж гоблін із Гаррі Поттера!” А я відповідаю: “Ні, це карикатура на єврея з антисемітської літератури”. І Роулінг не придумала нічого кращого, як змусити цих хлопців керувати банком? У нас тут чарівний світ, в якому ви можете літати на драконі або володіти домашньою совою. Але хто має керувати підземним банком? Євреї!”, – каже Стюарт.

У “Harry Potter Wiki” гобліни – чарівні, розумні істоти, які вміють поводитися з грошима. Письменниця описує їх як невисоких, із блідою шкірою, довгими пальцями на руках та ногах, великими головами, гострими носами та вухами.

“Гобліни розмовляють мовою, відомою як гобблдегук, і є майстерними металургами, відомими своїми срібними виробами; вони навіть карбують монети для чарівної валюти, – повідомляється на сторінці фанатської вікіпедії. — Завдяки своїм навичкам поводження з грошима та фінансами вони значною мірою контролюють економіку чарівників та керують Чарівним банком Грінготтс”.

Гобліни є у фольклорі багатьох європейських культур і вперше засвідчені в оповіданнях Середньовіччя. Їм приписують різні та суперечливі здібності, темпераменти та зовнішність залежно від історії та країни походження. Вони майже завжди маленькі та гротескні, бешкетні або відверто злі та жадібні, особливо щодо золота та коштовностей.

Раніше щодо Роулінг вже звучали звинувачення в антисемітизмі. У жовтні 2020 року актор Піт Девідсон на шоу Saturday Night Live заявив: “Я почав думати про фантастичний світ, який вона [Роулінг – ред.] створила. Ліси контролюються кентаврами, школами керують чарівники та примари. Але хто ж контролює банки? Євреї, звісно! Маленькі євреї-гобліни з великим носами”.

До режисера перших трьох фільмів Кріса Коламбуса, а також до продюсерів із Warner Bros. Стюарт не має претензій, хоча саме вони відповідальні за зовнішній вигляд гоблінів у кінофраншизі.

Що відомо

  • Британську письменницю Джоан Роулінг також звинувачують у трансфобії (негативна реакція на прояви трансгендерності, а також соціальні явища, що з нею пов’язані). Наприкінці 2019 року Роулінг підтримала активістку і дослідницю Майю Форстейтер – її робочий контракт не продовжили через твіти про те, що трансгендерні жінки не можуть вважатися справжніми жінками.
  • Її укотре звинуватили в трансфобії після того, як вона критично прокоментувала розповсюджену ЗМІ ініціативу поліції Шотландії фіксувати ґендерну ідентичність звинувачених у зґвалтуванні людей за їхнім побажанням.
  • Британський актор Деніел Редкліфф, який грав головну роль у франшизі “Гаррі Поттер”, розкритикував Роулінг за її висловлювання про людей, які змінюють стать (трансгендери). “Трансгендерні жінки – це жінки”, – написав актор.
  • Авторка “Гаррі Поттера” заявила, що повертає отриману від правозахисної організації Роберта Ф. Кеннеді нагороду “Пульс надії” після того, як її президентка та дочка Кеннеді назвала погляди письменниці трансфобними.
  • Після Роулінг і ще понад 150 відомих письменників, журналістів та інших знаменитостей підписали відкритий лист через публічне цькування знаменитостей за непопулярні погляди.

Оригінал статті на Читомо: Джоан Роулінг звинуватили в антисемітизмі, назвавши гоблінів з “Гаррі Поттера” карикатурою на євреїв

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"