«Географія» авторів п’ятого збірника наукових праць «Галич» охоплює й Польщу, Великобританію…

«Географія» авторів п’ятого збірника наукових праць «Галич» охоплює й Польщу, Великобританію…

В Івано-Франківському видавництві «Лілея – НВ» побачив світ новий збірник наукових праць «Галич». Це вже п’ятий випуск із цієї серії. За нинішньої доби в Україні, з огляду на підготовку й редагування книжки, проблеми з фінансуванням її друку, це справді довгоочікуване видання. І хоча не все так легко, редакційна колегія збірника доклала всіх зусиль, аби він відповідав академічним вимогам, а проблематика студій з історії міста завжди залишалася актуальною.

Про це пише galychyna.if.ua.

До збірника ввійшли статті як нинішніх дослідників, так і праці, створені раніше. А загалом авторами «Галича» № 5 стали 11 науковців, які проживають не лише в Україні, а й у Польщі, Великій Британії та Російській Федерації.

Авторські матеріали згруповано у таких трьох основних блоках: «Галич. Середньовічні студії», «Нова й новітня історія міста», «Галич на сторінках іноземних досліджень. Передруки».

Перший блок вміщує дослідження, назви яких свідчать самі про себе: «Галицький воєвода Тудор Єльчич» Віталія Нагірного з Польщі, «Акти трьох галицьких князів ХІІІ ст. на стінах церкви Святого Пантелеймона (нове прочитання)» Олексія Гіппіуса й Савви Міхеєва з Росії, «Князь Свидригайло в Галичі і перша письмова згадка про Калуш» Андрія Стасюка з України.

Другий блок згуртовує такі матеріали: «Балабан Гедеон: аспекти біографії» (автор Ярополк Клюба, Україна), «Краківські студенти, пов’язані з Галичем у ХVІІІ сторіччі» (Марчін А. Клеменський, Польща), «Галич у фотографії. Перші відомі світлини міста 1885 року» (Андрій Чемеринський, Україна), «Галицька кенаса (1836 – 1985): історико-архітектурні аспекти» (робота Володимира Козелківського та Андрія Чемеринського).

Третій блок знайомить читача з трьома призабутими дослідженнями: «Початки Галича» (Генрик Пашкевич, Польща – Великобританія), «Княжий Галич, наша слава, Осьмомислова держава» (Микола Голубець), «Княжий Галич» (Мар’ян Гавдяк).

Отож випуск буде цікавим як шанувальникам історії, так і її фаховим дослідникам. Тим паче, що збірник ілюстровано фотокопіями документів і рукописів, картами і давніми світлинами. Словом, «Галич» № 5 як результат нелегкої спільної праці всіх, хто працював над його підготовкою, вже поважно виглядає на книжкових полицях, займає належне місце в книгозбірнях…

2023 р. сповниться 1125-та річниця з часу першої письмової згадки про місто. А це означає, що кошти на принагідний видрук «Галича», як видається, має бути закладено у відповідну обласну комплексну програму, що забезпечить тяглість і неперервність наукових досліджень історії міста.

Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: «Географія» авторів п’ятого збірника наукових праць «Галич» охоплює й Польщу, Великобританію…

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"