В Івано-Франківську відкрили пам’ятну дошку письменнику Ярославу Ярошу

В Івано-Франківську відкрили пам’ятну дошку письменнику Ярославу Ярошу

На будинку, де проживав письменник Ярослав Ярош, відкрили меморіальну дошку на його честь. Про це йдеться на сайті Івано-Франківської міської ради.

Дошку встановили на будинку, що на вулиці Довгій, 47 у межах програми «Івано-Франківськ − місто героїв». Відкриття присвятили до дня народження письменника.

 

«Я хотіла б подякувати міській раді та меру за програму «Івано-Франківськ − місто героїв», завдяки якій мешканці хоча б цього мікрорайону пам’ятатимуть, що тут жив Ярослав Ярош», − сказала голова Івано-Франківської обласної організації Спілки письменників України Світлана Бреславська.

 

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зауважив, що це не перша у місті анотаційна дошка, присвячена письменникам.

 

Ярослав Ярош народився 3 серпня 1950 у селі Королівка Коломийського району. Жив і працював в Івано-Франківську. Був кореспондентом журналу «Україна», членом Спілки письменників України з 1979 року, заступником голови Івано-Франківської організації СПУ та головою ради Клубу творчої інтелігенції Прикарпаття. Лауреат премій імені Мирослава Ірчана, імені Михайла Старицького, імені Тараса Мельничука та імені Маркіяна Шашкевича (Канада).

 

Започаткував у прикарпатській журналістиці брошуровані видання художньо-публіцистичних додатків одночасно з випуском газет. На твори Ярослава Яроша композитори написали більше ніж 30 пісень. Окремі вірші Ярослава Яроша перекладено білоруською, абхазькою, башкирською, молдавською, узбецькою, румунською, польською мовами.

 

Ярослав Ярош писав драми-хроніки про українських письменників «Горно пекельне (Степан Руданський)», п’єсу в листах і новелах «Біла лілія (Василь Стефаник та Ольга Кобилянська)», трагедію «Репресії», ліричну драму «Горда княгиня (Іван Франко та Юзефа Дзвонковська)», «Жіноцтво (Симпатії Івана Франка)», епістолярну драму «Дорогий хтосічок (Леся Українка і Ольга Кобилянська)», повість «Листи до мами» (про Василя Стефаника), кілька п’єс-інсценізацій, зокрема, за творами Михайла Коцюбинського  Івана Франка, Ганса Христіана Андерсена. Написав більше, ніж десять поетичних збірок, серед яких п’ять дитячих і один кіносценарій до художнього фільму «Ходить Довбуш…». У 1992 році видав збірник «Надсяння» і антологію українсько-польської поезії десятьох авторів «На спустілому полі — Ostre kamienie».

 

Помер Ярослав Ярош 31 травня 2019 року в Івано-Франківську у віці 68 років.

 

Нагадаємо, нещодавно у Дніпрі відкрили меморіальну дошку на честь польського письменника Юліуша Словацького. У грудні у Києві відкрили меморіальну дошку письменникам Василю Стусу та Івану Світличному.

 

 

Оригінал статті на Suspilne: В Івано-Франківську відкрили пам’ятну дошку письменнику Ярославу Ярошу

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"