В Україні прогнозують подорожчання книжок через ситуацію з папером

В Україні прогнозують подорожчання книжок через ситуацію з папером

Вартість книжок в Україні зростає через ситуацію на світовому ринку паперу. Про це в етері Українського радіо розповів президент Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

Президент УАВК наголосив, що ситуація надзвичайно складна, що зумовлено кількома причинами:

 

«Передовсім вона викликана браком сировини: целюлози і макулатури, що є основою для виготовлення картону для книжок. І ситуація найближчим часом не поліпшиться. Причини полягають у наступному: крім браку сировини, дуже багато європейських підприємств припинили свою роботу, або перепрофілювались у зв’язку з сучасним трендом, − вони почали робити папір для упаковки. Ви знаєте, що Європа дуже активно переходить від полімерних матеріалів у пакуванні до паперових матеріалів, до натуральних. Маючи велику маржу від цих пакувальних матеріалів, комбінати, зокрема шведський та фінський, вони перейшли саме до її виготовлення, а не до офсетного паперу. Це перше.»

 

Також на світовий ринок паперу вплинули інші процеси, такі як зростання вартості перевезень, ситуації з сировиною для паперу:

«Частина європейських видавництв активно користувалась і закуповувала індонезійський, китайський папір. Але сьогодні дві причини, чому змусили відмовитися європейських видавців від цього паперу. По-перше, дуже різко зросла вартість контейнерного перевезення. По-друге, Китай потребує такої ж сировини, і у них виник шалений дефіцит, тому Китай почав закуповувати папір російський – і ціна полізла вгору.

 

Сьогодні, у порівняні з початком року, ціна на європейський папір виросла майже на 30% і на російський папір теж. Але при цьому європейські видавництва заявляють, що їм бракує паперу, вони змушені відмовлятися від низки нових проєктів. Така ситуація й у видавців Росії. А Україна виявилася в іще гіршому положенні, бо питання вже навіть не ціни, а можливості взагалі отримати папір. Оскільки європейські ліміти для України надзвичайно малі, а російський папір ми не можемо купувати, бо цього року наклали ембарго на поставку російського паперу в Україну.»

 

Президент УАВК не виключає, що кількість книжок різко зменшиться, а їх вартість різко зросте. Він додав, що у проєкті державного бюджету-2022 не передбачені кошти для закупівлі книжок для бібліотек, що вплине на дохід видавництв.

 

Нагадаємо, заборону на ввезення російської паперової продукції ввели у квітні. Представники галузі виробників паперу хочуть змінити умови заборони імпорту з Росії.

Оригінал статті на Suspilne: В Україні прогнозують подорожчання книжок через ситуацію з папером

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"