В Україні значна частина людей з порушеннями зору надає перевагу аудіокнигам

В Україні значна частина людей з порушеннями зору надає перевагу аудіокнигам

Люди з порушеннями зору в Україні прослуховують аудіокниги чи перетворюють в аудіоформат електронні книжки. Про це йдеться у звіті за результатами всеукраїнського опитування «Думки і погляди населення України» (Омнібус), який Читомо надали його співорганізатори.

41.5% людей з порушеннями зору задоволені кількістю книжок у доступному для них форматі в книгарнях, бібліотеках, в інтернеті. Більше третини таких людей (37.1%) вважають, що книжок у доступному форматі могло б бути більше. 22.4% опитаних вважає, що книжок достатньо, але могло б бути більше. 13.2% вважають, що таких книжок дуже мало, а 1.5% – що їх зовсім немає. Майже кожна п’ята людина з порушеннями зору (18%) не цікавиться книжками.

 

Учасники фокус-груп з порушеннями зору повідомляли, що нові сучасні книжки, особливо українською мовою, дуже важко знаходити у доступних форматах. Вони вважають, що на сайтах українських книгарень мало невізуально доступних інтерфейсів і продається мало електронних книжок. Декілька учасників фокус-груп розповіли, що користуються сканером для нових книжок і потім слухають їх в аудіоформаті, але сканер розпізнає текст із численними помилками, через що їх важко слухати.

 

Більша частина людей з порушеннями зору в Україні (56%) слухають аудіокнижки. Набагато менше таких людей надають перевагу книжкам зі збільшеним шрифтом (20.2%) або самі сканують книжки і слухають їх в аудіоформаті (16.1%). Лише 8.9% людей з порушеннями зору читають книжки, надруковані шрифтом Брайля (8.9%). 13.3% людей з порушеннями зору читають звичайні книжки. Це була найпоширеніша категорія відповідей на це питання у категорії «Інше».

 

46.4% людей з порушеннями зору користуються електронними бібліотеками. Натомість більш ніж половина людей з порушеннями зору (53.5%) не користуються ними. Приблизно третина людей з інвалідністю (34.4%) користувалася б електронними бібліотеками, якби мали відповідні пристрої: телефон, планшет тощо.

Майже однакова кількість опитаних відповіли, що користувалася б такими бібліотеками, якби вони були безкоштовними (17.8%), якби вони були доступними (16.7%). 15.6% – користувалися б електронними бібліотеками, якби більше знали про них і про книжки, які в них є, або якби в них були книжки, які їх цікавлять. Не мали відповіді на питання, за яких умов користувалися б такими бібліотеками, 20% людей з порушеннями зору.

 

Опитування провела громадська організація людей з інвалідністю Fight For Right у партнерстві з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у липні-серпні у формі фокус-груп за підтримки Українського культурного фонду.

 

Додамо, у 2019 році в Україні створили шрифт для людей з дислексією.

Оригінал статті на Suspilne: В Україні значна частина людей з порушеннями зору надає перевагу аудіокнигам

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"