В Україні відкриваються книгарні після вимушених перерв

В Україні відкриваються книгарні після вимушених перерв

Vivat та Видавництво Старого Лева відкривають свої книгарні в українських містах, які не працювала через обстріли міст російськими військовими. Про це Читомо повідомили представники видавництв.

На відкриття книгарні Vivat завітало близько 40 людей. Особливим гостем став письменник Сергій Жадан, який читав свої поеми та дискутував з відвідувачами про видавничу справу під час війни. 

 

«Харків це інтелігенція, багато людей, які залишились у місті з першого дня повномасштабного вторгнення і тримали його. І відкриття книгарні – це маленький крок до перемоги. До нас приїхали люди з Салтівки, щоб купити одну книжку. Люди прийшли, щоб подивитися на Жадана, відчути, що життя продовжується. Це просто безцінно з точки зору мотивації людей, натхнення й підняття бойового духу в такому місті як Харків. Тому це щось більше, ніж відкриття магазину», розповіла для Читомо Галина Падалко з видавництва Vivat.

Книгарня розташована на вулиці Квітки-Основ’яненка. Це центр міста, де більшість споруд повністю зруйновані. 

 

«Наша книгарня розташована біля міської ради, де на багатьох будинках не лишилося живого місця. І за цих умов, тут побиті тільки шибки. Я думаю, це дуже символічно», зазначила для Читомо Падалко. 

 

Також для відкриття книгарні у видавництві придумали слоган «Книжки щит, росія shit»

 

«У той час, коли ми всі так активно просили закрити небо над Україною від російських ракет, ми думали зробити меседж, що книжка закриває небо. Утім, нам не вдалося зробити візуалізацію, тому ми повернулися до цієї метафори зараз. Вважаємо, що українці більш читаюча нація. А читаюча нація обов’язково має перемогти націю, яка дивиться телевізор», додала для Читомо у видавництві.

 

Видавництво Старого Лева 24 лютого призупинило роботу всіх книгарень-кавʼярень у Львові, Києві, Дніпрі та Одесі. Першими відновили роботу книгарні у Львові, а нещодавно там відкрили нову книгарню там на вулиці Степана Бандери, 33. 

 

Книгарня у Дніпрі відновила роботу 2 квітня. Київська книгарня-кавʼярня Старого Лева на Прорізній, 10 відновила роботу 2 травня, а на вулиці Сковороди, 6 – 16 травня.  Книгарня-кавʼярня в Одесі наразі не працює.

 

«Таке враження, що люди приходять на день народження книгарні, а не просто за книжкою, або кавою. Нас вітають з відкриттям, обіймають і пригощають смаколиками. Книжки та книгарні потрібні зараз, потрібні відкриті заклади. Нам всім необхідне живе спілкування», розповідає Катерина Глущенко, книжкова консультантка книгарні-кавʼярні Старого Лева на Сковороди, 6. 

 

 

У книгарнях все ж купують книжки, у Видавництві Старого Лева виділяють, що найпродаванішими книжками є роман «Маскарад» Террі Пратчетта та «Амадока» Софії Андрухович. 

 

«Актуальний і важливий нині роман, а ще дуже київський. Багато подій роману “Амадока” відбувалися у районі, де зараз наша книгарня», додає Глущенко. 

 

Нагадаємо, що у Харкові відкрили медіахаб з коворкінгом для журналістів з України та світу. 

 

Як відомо, видавництво Vivat пропонує перейменувати вулицю Пушкінську в Харкові на честь Григорія Сковороди

Оригінал статті на Suspilne: В Україні відкриваються книгарні після вимушених перерв

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"