В Одесі пам’ятник Пушкіну поки що лише облили червоною фарбою

В Одесі пам’ятник Пушкіну поки що лише облили червоною фарбою

Під час мітингу одеський художник Ярослав Войцеховський облив червоною фарбою пам’ятник Пушкіна на Думській площі. Про це повідомила голова БФ «Корпорація монстрів» Катерина Ножевнікова на своїй фейсбук-сторінці.

Поліція склала на художника два адміністративні протоколи за дрібне хуліганство. 

 

«Сьогодні я провів перформанс, в ході якого позначив, що тут не місце пам’ятнику головному поету нації вбивць та катів, які зараз нас убивають. Оскільки я працюю з фарбами, мій протест був ось такий. Червона фарба — це та кров, яку ми не помічаємо, залишаючи такі пам’ятники в наших містах. Не тільки в Одесі, а й в інших містах України, де ще залишаються такі пам’ятники діячам культури країни вбивць», — пояснив Войцеховський.

 

Цю акцію розкритикувала очільниця благодійного фонду «Корпорація монстрів» Катерина Ножевнікова. У дописі на фейсбук написала, що подібні дії можна кваліфікувати як провокацію та спробу зганьбити мітингарів. 

 

«Той, хто це зробив, провокатор і просто перекреслив все, що ми там три місяці робили. Ви навмисно це зробили, щоб дискредитувати нас, чи ви просто дурні, не знаю… Але це просто вандалізм. Переносити пам’ятники до музеїв – це питання містян. Яке досі дискутується. Але ось такий вандалізм – це просто днище. Навіщо ви це зробили?» — ішлося в дописі Катерини Ножевнікової.

 

Проте пізніше авторка допису прибрала емоційну частину, адже з’ясувалося, що автор акції відомий одеський художник Ярослав Войцеховський.

 

«Вандалізм категорично не підтримую. До будь-яких пам’ятників та будівель. Це моя особиста позиція. Так виховували в родині. Перенесення в музей “маяка” захисників великої руської культури з автоматом в руках підтримую давно і ніколи цього не приховувала. Так само як і пам’ятник Катерині. Подобається це комусь чи ні», — підсумувала Катерина Ножевнікова.

 

Нагадаємо, Уряд ухвалив рішення про демонтування пам’ятників російському письменнику Алєксандру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським і радянським діячам. Попри це влада Одеси вирішила не зносити пам’ятники Пушкіну та Воронцову, адже вони частина Всесвітньої культурної спадщини.

 

 

Чільне фото: колаж Читомо

Оригінал статті на Suspilne: В Одесі пам’ятник Пушкіну поки що лише облили червоною фарбою

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"