Віра Агеєва та Ростислав Семків створили ютуб-канал про письменниць

Віра Агеєва та Ростислав Семків створили ютуб-канал про письменниць

На Youtube з’явився канал «Шалені авторки», де літературознавці Ростислав Семків та Віра Агеєва розповідатимуть про письменниць. На ньому вже доступне ознайомче відео.

«Шалені авторки: жінки, які відмовилися бути другою статтю» – це серія відеоблогів про гендер і культуру. Ведучі: професорка, викладачка Києво-Могилянської академії, літературознавиця Віра Агеєва та письменник, видавець, літературознавець, доцент Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Ростислав Семків. Вони говоритимуть про українських та іноземних письменниць, які досягли успіху. Про це йтиметься у 25 розмовах ведучих. Канал створили за підтримки представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

 

«Упродовж ХІХ-ХХ століть у європейській культурі виробилася нова ціннісна ієрархія. Жіноче більше не визначається як вторинне і підпорядковане. гендерні студії ревізували засадничі уявлення, міфи й упередження. У відеорозмовах про гендер і культуру йтиметься, зокрема, про співвіднесеність українських процесів із широким західноєвропейським контекстом. Наше завдання – увиразнити зв’язки вітчизняної культури, її долученість до світових процесів», – йдеться в описі каналу.

 



На своїй фейсбук-сторінці Ростислав Семків констатував, що створити ютуб-канал його переконувало багато людей. Він проанонсував:

 

«Про яскравих письменниць говоримо. Думаю, протримається довго. Лайкайте, приєднуйтесь. 1 грудня почнеться».

 

В інтерв’ю сайту «Повага» Віра Агєва розповіла, з якою метою створили проєкт:

 

«На ютуб-каналі ми неформально та неупереджено говоримо про авторок – українських і зарубіжних. Такі речі потрібні й для шкільної освіти. Наприклад, можна говорити, що Шевченко боровся з царатом – і це нічого не скаже учням. Тож натомість можна звернути увагу на те, що «Катерина» – це поема про підліткову небажану вагітність. Чому ні? Важливо, щоб класика була суголосною нашим цінностям, нашим духовним та інтелектуальним потребам».

 

Нагадаємо, у вересні на Youtube з’явився цикл дискусій про українських поетів.

 

Оригінал статті на Suspilne: Віра Агеєва та Ростислав Семків створили ютуб-канал про письменниць

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"