Вікторія Амеліна й Салман Рушді стали лавреатами норвезької премії за свободу слова

Вікторія Амеліна й Салман Рушді стали лавреатами норвезької премії за свободу слова

Письменники Салман Рушді й Вікторія Амеліна отримали премію Норвезької асоціації письменників за свободу слова. Про це повідомили на сайті організації.

Вікторію Амеліну нагородили посмертно, це перший випадок в історії премії, коли відзнаку присуджують після смерті письменника чи письменниці.

 

Як повідомили в Міжнародному комітеті Норвезької асоціації письменників, нагородження Вікторії Амеліної — спосіб привернути увагу до України й подій російсько-української війни, що суперечить міжнародному праву: «Україна зараз веде боротьбу не на життя, а на смерть за виживання як нація, за право просувати і зберігати свою мову і культуру — і не в останню чергу за право будувати суспільство з демократією і свободою вираження поглядів. Вікторія Амеліна виступає — в теперішньому часі — як представниця всього цього. Навіть після смерті вона залишається живим голосом для всіх українських письменників».

 

«Сильним і чітким голосом вона змальовує українську перспективу неймовірної ситуації, в якій вони опинилися, і змушує нас по-новому побачити її наслідки. Хоча її більше немає серед нас, вона промовляє до нас все більш виразно», — описала асоціація письменників творчість Вікторії Амеліної.

 

 

Салмана Рушді нагородили за те, що він — «ікона в боротьбі за свободу літератури та мистецтва, а також у критиці самого поняття “богохульство”» та «принциповий захисник свободи слова та вільної поезії, а також прихильник мирного співіснування між різними релігіями, між східними та західними культурними течіями, які зливаються разом у його літературних творах».

 

Церемонія нагородження відбулася 9 березня в Осло на щорічному зʼїзді Спілки письменників Норвегії. Приз вручила міністерка культури Норвегії Лубна Джафері. Вікторію Амеліну вшанували хвилиною мовчання й оплесками.

 

Премію Норвезької спілки письменників за свободу слова заснували в 1993 році за досягнення у боротьбі за свободу слова, у 2024 році відбулася тридцята церемонія нагородження. Премію можуть присудити як норвезьким, так і іноземним авторам за свободу думок і толерантність у їхніх текстах. Лавреатів обирає міжнародний комітет та члени спілки письменників Норвегії.

 

Салман Рушді — британський письменник, критик та публіцист індійського походження, колишній президент американського PEN-центру.

 

Вікторія Амеліна — українська письменниця, авторка романів «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», «Дім для Дома» та книжок для дітей. Була волонтеркою, громадською діячкою. Від початку російсько-української війни здійснювала волонтерські поїздки на деокуповані території Україні.

 

Як повідомлялося, Вікторія Амеліна посмертно отримала орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Упродовж 2023 року Салмана Рушді нагородили премією від Центру Вацлава Гавела та премією миру німецьких книгарів.

 

 

Чільне зображення: колаж Читомо

Фото: PEN Ukraine

Оригінал статті на Suspilne: Вікторія Амеліна й Салман Рушді стали лавреатами норвезької премії за свободу слова

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"