Відомі переможці 9-го конкурсу художнього репортажу «Самовидець»

Відомі переможці 9-го конкурсу художнього репортажу «Самовидець»

Перемогу у 9-му конкурсі художнього репортажу імені Майка Йогансена «Самовидець» здобула Маріанна Максимова з репортажем «Молитвами Нарциси». Про це йдеться на сторінці «Самовидця» у фейсбуці.

 

Друге місце посіла Олена Лівіцька з репортажем «Неля. НЕкохання». Третє – Оксана Расулова з репортажем «Палаюча пташка».

Репортажі оцінювали, формували десятку, а також роздавали спецвідзнаки Андрій Бондар, Олег Криштопа та Марія Титаренко. Курувала конкурс Марія Семенченко.

 

Тема цьогорічного конкурсу — «Коли ми кохаємо».

 

Членкиня журі «Самовидця», дослідниця нон-фікшн літератури письменниця Марія Титаренко підкреслила, що переможниці конкурсу Маріанні Максимовій у репортажі «Молитвами Нарциси» вдалося ідеально збалансувати  документальне і художнє.

 

«Бог живе у дорозі», – каже головна героїня репортажу, ромка на ім’я Нарциса. Я перефразую: відтепер Нарциса живе і буде жити у репортажі Маріанни Максимової. Незабутньому репортажі, від якого шкіра береться сиротами, а серце – шрамами. У ньому усього-то десять коротких реплік самої Нарциси (я порахувала), але тут вмістився увесь складний, трагічний і водночас дивовижно красивий і справжній світ Нарциси.

 

«Тепер у неї четверо дітей, стара винаймана хата із вибитими шибами, два шрами на шиї від побоїв усіх її чоловіків, СНІД та рак шийки матки», – пише авторка, але це тільки те, що на поверхні. Що вміє Маріанна, так це під поверхнею бачити усе різноманіття дна. Вона помічає найменші і найпромовистіші деталі, як-от: акуратну шеренгу поскладеного взуття від найменшого до найбільшого, довгі брунатні буси на цвяху, іскристу веселку від підвішених до лампи на стелі CD-дисків чи бутлі з водою, по яку син Нарциси іде один кілометр до найближчої криниці.

 

У репортажі ідеально збалансовано документальне і художнє. Тут маємо і соковиту мову зі звукописом, і кінематографізм, і сенсибельність, і ритм, і дихання тексту. А найважливіше –утілену у слові героїню, живу, виразну, динамічну (а не як на фото у паспорті). Яка курить, молиться, коле сама собі уколи від болю двічі на день, а ще уперше бачить своїх дітей на зробленій авторкою світлині – і радіє, як мала дитина», – зазначила Марія Титаренко.

 

Переможці отримають винагороди: І місце — 10 000 гривень, ІІ місце — 7 000 гривень, ІІІ місце — 5 000 гривень. Усі 14 репортажів вийдуть окремою збіркою у видавництві «Темпора».

 

Раніше журі конкурсу художнього репортажу імені Майка Йогансена «Самовидець» назвало десятку цьогорічних фіналістів.

 

Минулого року перемогу в конкурсі здобула журналістка Світлана Ославська з репортажем «На муку».

Оригінал статті на Suspilne: Відомі переможці 9-го конкурсу художнього репортажу «Самовидець»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"