Відома лауреатка премії PEN Pinter Prize 2021

Відома лауреатка премії PEN Pinter Prize 2021

Лауреаткою британської літературної премії Pen Pinter Prize стала ЦіЦі Дангарембга за книжку «Це скорботне тіло». Про це повідомили на офіційному сайті британського ПЕН-клубу.

Письменниця, драматургиня, режисерка й активістка з Зімбабве, ЦіЦі Дангарембга отримає премію PEN Pinter Prize 11 жовтня, під час церемонії у Британській бібліотеці. До журі цьогорічної премії увійшли редакторка відділу культури газети The Guardian Клер Армітстед, літературна критикиня Елла Вакатама, поет Енрдю МакМілан.

 

Психологічний роман «Це скорботне тіло» («This mournable body») вперше видали у 2018 році. В ньому йдеться про надію та потенціал однієї молодої дівчини, яка веде читача у подорож, щоб дізнатись, де живуть люди після втрати надії. Події роману відбуваються у Хараре − столиці Зімбабве.

ЦіЦі Дангарембга народилась у 1959 році в Зімбабве. Перші п’єси і оповідання написала у середині 1980-их років, перший роман − у 1988 році, їх перекладали у країнах Європи і в США, неодноразово здобувала літературні нагороди. Зокрема її твір «Нервові стани» став першим англомовним романом, який написала чорношкіра жінка, його у 2018 році включили у список сотні книжок, які зворушили світ за версією BBC. Після навчання у Німеччині багато працювала над режисурою фільмів, організацією, кіноподій у Зімбабве.

 

Додамо, роман письменниці «Це скорботне тіло» у 2020 році потрапив у довгий список Міжнародної букерівської премії. Крім того, ЦіЦі Дангарембга заарештували за участь у антикорупційних демонстраціях.

 

The PEN Pinter Prize — щорічна літературна премія, яку заснував 2009 року англійський ПЕН на честь лауреата Нобелівської премії з літератури Гарольда Пінтера, який був віцепрезидент англійського ПЕН-клубу й активним членом Комітету ув’язнених письменників Міжнародного PEN (WiPC).

 

Нагороду присуджують за видатні літературні заслуги британським письменникам чи письменникам, які проживають в Британії, і, за словами Пінтера, виголошеними у нобелівській промові, показує «рішучий, непохитний погляд на світ» і демонструє «запеклу, інтелектуальну рішучість … визначити справжню істину нашого життя і нашого суспільства».

 

У 2020 році премію отримав Лінтон Джонсон, у 2019 − Лемн Сіссей, у 2018 − Чімаманда Нґозі Адічі.

 

Лауреатами премії також ставали Салман Рушді, Маргарет Етвуд, Том Стоппард, Керол Енн Даффі та ін.

 

 

 

 

 

 

Оригінал статті на Suspilne: Відома лауреатка премії PEN Pinter Prize 2021

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"