Відвідувачі Книжкового Арсеналу 2021 обрали найкрасивішу книжку. Результати голосування

Відвідувачі Книжкового Арсеналу 2021 обрали найкрасивішу книжку. Результати голосування

23 липня Україна дізналася назву найкрасивішої книжки року за версією професійного журі, а тепер організатори “Книжкового Арсеналу” назвали видання, яке найбільше сподобалося відвідувачам фестивалю.

Будь-хто з присутніх міг підійти до спеціального стенда, ознайомитися з усіма книжками, які потрапили до короткого листа конкурсу “Найкращий книжковий дизайн-2021” та віддати свій голос.

Переможцем глядацького голосування стало видання “НАРБУТ. Студії. Спогади. Листи. [Реконструкція знищеного 1933-го року “Нарбутівського Збірника”]”. Видавництво: РОДОВІД.

Дизайн було створено командою Numo Team (Саша Биченко, Олексій Сальников, Аліна Бєлова, Олег Шедловський).

Відвідувачі Книжкового Арсеналу 2021 обрали найкрасивішу книжку

Цю мистецьку монографію задумали ще за життя Георгія Нарбута, проте 1920-го у віці тридцяти чотирьох років він несподівано помер.

Після його посмертних виставок 1922 року в Петербурзі та 1926-го в Києві було створено комітет з підготовки Збірника під орудою Федора Ернста, відомого мистецтвознавця і земляка Георгія Нарбута. Статті  замовили найвідомішим дослідникам. Довго готували, але через безгрошів’я 1920-х та драму комуністичної цензури “Нарбутівський Збірник” надрукували лише 1933 року. І одразу в друкарні… знищили весь наклад. Головна причина — на той час були репресовані майже всі автори, а дехто й розстріляний.

Щасливе завершення історії сталося лише 2020 року. З ініціативи д-ра Сергія Білоконя видавництву РОДОВІД вдалося відтворити “Нарбутівський Збірник”, доповнивши його кількома текстами — спогадами друзів і колег, у тому числі Василя Кричевського, Миколи Зерова, автобіографічними уривками, статтями мистецтвознавців середини ХХ століття, листами, а також вступною статтею Сергія Білоконя.

НАРБУТ

Видання містить понад 300 ілюстрацій на 408-ми сторінках.  Серед авторів — Федір Ернст, Стефан Таранушенко, Еріх Голлербах, Володимир Січинський та інші.

Що відомо

  • Всього на конкурс “Найкращий книжковий дизайн-2021” було подано 227 книжок. До складу журі цьогоріч увійшли: Ян Венцель (Лейпциг, Німеччина), Йонас Фьоґелі (Цюріх, Швейцарія), Оксана Баршинова, Варвара Перекрест, Кирило Ткачов, Ніна Кудінова, Гліб Капоріков (Україна).
  • Церемонія нагородження відбулася на відкритті фестивалю Книжковий Арсенал у Києві, а також транслювалась онлайн.
  • Гран-Прі конкурсу отримала творча майстерня “Аґрафка” за книжку “Куди і звідки” від Видавництва Старого Лева. Ця ж книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва також перемогла у номінації “Дитяча книга”.
  • За правилами конкурсу, книжки-переможці матимуть змогу представляти Україну у світовому конкурсі книжкового дизайну Фонду “Buchkunst” та увійдуть до колекції “Найкрасивіші книги світу”.

Оригінал статті на Читомо: Відвідувачі Книжкового Арсеналу 2021 обрали найкрасивішу книжку. Результати голосування

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"