Виставка «На Вкраїні милій…»

Виставка «На Вкраїні милій…»

Виставка «На Вкраїні милій…» — приурочена 160-річчю перепоховання Тараса Шевченка. Це – спільний проект Національного музею літератури України та Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України. Про це повідомляє museumlit.org.ua.

Виставка має на меті реактуалізувати події травня 1861 року, з погляду сьогодення осмислити акт перепоховання улюбленого поета в Україні. Надані відділом рукописів Інституту літератури оригінали малюнків Г. Честахівського наближують до нас ці події. Проводи Шевченка були величними, сповненими любові, глибокої скорботи і вдячності поету за взятий на себе хрест оборонця народу. Мільйони сердець об’єднані були цими почуттями. Про що свідчить текстово-анотаційний матеріал.

Окремі розділи експозиції («50-ті роковини», «100-річчя від дня смерті поета» та «150-річчя пам’яті Шевченка») нагадують про щорічне відзначення дати перепоховання Шевченка як один із найсвятіших днів для українців. Суть цих святкувань – у долученні творчого спадку Шевченка до духовності сучасників, одухотворенні сьогодення світлом Шевченкової поезії. Адже на таких урочистостях 160 років лунали промови, проповіді, наукові доповіді національної еліти, до цих подій видавались книги. Феномен Шевченка осмислювався також і найвизначнішими митцями України, зокрема шістдесятниками. Та й саме свято повернення поета після смерті на Батьківщину стало символом містичного зв’язку людини і рідної землі, особливо привабливим для українських емігрантів, яких деспотична Російська імперія позбавляла права жити і вмирати в Україні. Тому відкриття пам’ятників Шевченкові у Вінніпегу, Вашингтоні збурило сотні тисяч українських емігрантів: вони їхали з усіх куточків американського континенту на ці урочистості. Про це йдеться в окремому підрозділі виставки.

Саме свято перепоховання було започатковане шістдесятниками. Молодь збиралась неформально в цей день біля пам’ятника Шевченкові в Києві, за що її переслідували каральні органи СРСР. 1962 р І. Драч видав збірку «Соняшник», у якій було вміщено поему «Смерть Шевченка», С. Караффа-Корбут проілюструвала «Кобзар» 1967 р. – ці експоновані книги відбивають духовну атмосферу 1960-х років.

Завершується виставка оригіналами Шевченка з колекції повернених раритетів та книгою «Повернені раритети» в упорядкуванні С. Гальченка та Н. Лисенко. Цитування з «Кобзаря» на виставці промовляє до нас по-особливому. Слово нашого національного Пророка щоразу звучить по-новому. І так буде завжди. Бо світ – змінюється.

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Виставка «На Вкраїні милій…»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"