Висвітлення смерті Флойда, пандемії й боротьби з нею. Хто і за що отримав Пулітцерівську премію-2021

Висвітлення смерті Флойда, пандемії й боротьби з нею. Хто і за що отримав Пулітцерівську премію-2021

Журі Пулітцерівської премії-2021 оголосило переможців, відзначивши нагородою у номінації “Особлива згадка” 18-річну Дарнеллу Фрейзер, яка зафільмувала момент смерті афроамериканця Джорджа Флойда у травні 2020 року.

Як ідеться на офіційному сайті премії, Фрейзер перемогла за “сміливий запис вбивства Джорджа Флойда, відео, яке спровокувало протести проти жорстокості поліції по всьому світу, підкресливши вирішальну роль громадян у пошуках правди й справедливості журналістами”. Номінацією “Особлива згадка” відзначають людей, досягнення яких не підходять під інші номінації премії.

Читайте також: У США пройшли акції до річниці вбивства Джорджа Флойда. Як це було

Переможці у категорії “Журналістика”

У категорії “За видатне подання сенсаційного матеріалу” перемогло видання з Міннеаполіса Star Tribune, яке відзначили за “невідкладне, авторитетне і детальне висвітлення смерті Флойда від рук поліції у Міннеаполісі й відгуки, що пішли за цим”.

У номінації “Новинна фотографія” перемогли світлини Associated Press за колекцію фотографій з різних міст США, в яких відображена реакція країни на смерть Флойда. Водночас у номінації “Художня фотографія” також переміг журналіст з Associated Press Еміліо Моренатті за “пронизливу серію фотографій, які переносять глядачів у життя літніх людей в Іспанії, що борються під час пандемії COVID-19”.

Своєю чергою, видання New York Times отримало премію у категорії “За служіння суспільству” за “сміливе, далекоглядне й широке висвітлення пандемії коронавірусу, яке виявило расову та економічну нерівність, невдачі уряду в США і за їх межами й заповнило вакуум даних, який допоміг місцевим органам влади, постачальникам медичних послуг, підприємствам і окремим особам краще підготуватися і захистити себе”. New York Times відреагувало на перемогу, зазначивши, що нагороду розділить багато відділів газети.

Американський сайт BuzzFeed News виграв свій перший Пулітцерівський репортаж у категорії “Міжнародних репортажів” за серію розслідувань, присвячених інтернуванню уйгурів у Китаї, переважно мусульманської меншини.

Читайте також: Китай штучно намагається зменшити щільність проживання уйгурів — звіт

Пулітцерівська премія у галузі “Національна звітність” була присуджена The Marshall Project, AL.com, IndyStar і Invisible Institute за спільне річне розслідування підрозділів “К-9” і збитків, які поліцейські собаки завдають американцям, зокрема безвинним громадянам і офіцерам поліції. Розслідування спонукало до численних реформ у масштабах штатів.

У номінації “Критика” нагороду здобув Веслі Морріс із The New York Times за “невблаганно актуальну і глибоко зацікавлену критику на перетині раси й культури в Америці, написану в незвичайному стилі, поперемінно грайливому і глибокому”, а Майкл Вільямс із Richmond Times-Dispatch переміг у категорії “Публіцистика” за публікацію про “хворобливий і складний процес демонтажу міських пам’ятників”, які були поставлені ідеологам расизму і “переваги білошкірих”.

Переможці у категорії “Книги, драма, музика”

Художня література

“Нічний вартовий” (The Night Watchman), Луїз Ердріч

“Величний поліфонічний роман про зусилля громади зупинити запропоноване переміщення та ліквідацію кількох корінних американських племен у 1950-х роках, зроблений зі спритністю та фантазією”.

“Драма”

“Король гарячого крила” (The Hot Wing King), Каторі Холл

“Смішний, глибокий, чутливий розгляд питання мужності чорношкірих та його сприйняття через досвід любовної гей-пари та їхньої великої родини під час того, як вони готуються до кулінарних змагань”.

“Історія”

Серія “Золоті арки в Чорній Америці” (Franchise: The Golden Arches in Black America), Марсія Шатлен

“Розповідь про складну роль індустрії швидкого харчування в афроамериканських громадах, портрет раси та капіталізму, який віртуозно ілюструє, як боротьба за громадянські права перепліталася з долею чорношкірих підприємств”.

“Біографія”

“Мертві виникають: життя Малкольма Ікс” (The Dead Are Arising: The Life of Malcolm X) покійний Лес Пейн і Тамара Пейн.

“Потужна і викривальна розповідь про борця за громадянські права, яка побудована з інтерв’ю, що дають уявлення про характер, переконання та сили, які сформували головного героя книги”.

“Поезія”

“Постколоніальна поема про кохання” (Postcolonial Love Poem), Наталі Діас

“Збірка ніжних, несамовитих і зухвалих віршів, які досліджують, що означає кохати і бути коханим в Америці, яка переживає конфлікт”.

“Документалістика”

“Брехня Вілмінгтона: вбивчий переворот 1898 року та піднесення верховенства білих” (Wilmington’s Lie: The Murderous Coup of 1898 and the Rise of White Supremacy), Девід Цуккіно

“Розповідь, що захоплює про повалення обраного уряду у місті Північна Кароліна, де більшість були – афроамериканці, після Реконструкції (період в історії США після закінчення Громадянської війни, – авт.), яка демонструє склад влади, яка охоплює расу, клас та стать”.

“Музика”

“Великий крок” (Stride), Таня Леон

“Музична подорож, що наповнена сюрпризами, з потужними мідними та ритмічними мотивами, які поєднують традиції чорної музики з США та Карибського басейну в західній оркестровій тканині”.

Що відомо

  • Пулітцерівська премія — одна з найпрестижніших нагород у галузі літератури, журналістики, музики й театру в США, заснована видавцем “жовтої преси” Джозефом Пулітцером. З 2017 року розмір премії зріс до 15 тисяч доларів.
  • Лауреаткою Нобелівської премії з літератури у 2020 році стала американська поетеса Луїза Глюк “за її безпомилковий поетичний голос, який суворою красою робить індивідуальне існування універсальним”.

Оригінал статті на Читомо: Висвітлення смерті Флойда, пандемії й боротьби з нею. Хто і за що отримав Пулітцерівську премію-2021

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"