Видавці назвали кроки для подолання кризи у книговидавничій галузі України

Видавці назвали кроки для подолання кризи у книговидавничій галузі України

Члени Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів назвали десять кроків для подолання кризи у книжковій галузі України. Про це стало відомо з онлайн-трансляції прес-конференції «Що ще треба зробити для знищення освіти, культури та книговидання в Україні».

Генеральний директор видавництва «Ранок», член Правління Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів та представник України у Європейській Асоціації освітніх видавництв Віктор Круглов наголосив, що ситуація у галузі кризова через вплив пандемії та інші фактори. Він оголосив такі кроки для її подолання:

 

1. Надання пріоритету бюджетного фінансування на видання Міністерством освіти і науки підручників та посібників.
2. Забезпечення додаткового бюджетного фінансування видання підручників і посібників для учнів 8-х і 9-х класів у 2022 році в сумі 700 мільйонів гривень.
3. Затвердження у відповідних органах державної влади та реалізація Стратегії розвитку читання на 2021-2025 роки.
4. Ухвалення народними депутатами законопроєктів № 5238, 5239, 6287 щодо пільгового оподаткування суб’єктів книговидання та надання відшкодування книготоргівельним підприємствам на часткове покриття вартості оренди торговельних площ.

5. Надання книгарням дотацій з державного та місцевого бюджетів на покриття вартості оренди торговельних площ.
6. Створення умов для кредитування видавців під низький відсоток.
7. Систематична закупівля книжок для бібліотек у обсягах, що дозволяють щорічне оновлення бібліотечних фондів відповідно до рекомендацій Міжнародної бібліотечної асоціації.

8. Запровадження бюджетних сертифікатів на придбання книжок учнями шкіл, студентами, вчителями і викладачами.
9. Пряма фінансова інституційна допомога видавництвам, авторам і книгарням у кризовий період.

 

Директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький також додав до цих пропозицій боротьбу з піратством та контрафактом. Для цього він запропонував, серед іншого, запозичити норми європейського законодавства.

 

Як відомо, у жовтні Асоціація книговидавців та книгорозповсюджувачів закликала президента України підтримати галузь. Минулого тижня директорка Українського інституту книги Олександра Коваль запропонувала вісім кроків для перезавантаження бібліотек.

Оригінал статті на Suspilne: Видавці назвали кроки для подолання кризи у книговидавничій галузі України

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"