Видавці закликають Зеленського таки підписати закон про заборону імпорту книжок з рф

Видавці закликають Зеленського таки підписати закон про заборону імпорту книжок з рф

Українські видавці закликають президента України Володимира Зеленського підписати закон № 2309-IX, що забороняє імпорт видавничої продукції з росії та білорусі, продаж книжок авторів-громадян рф та передбачає, що в Україні книжки видаватимуться мовою оригіналу або в перекладі українською чи мовами корінних народів. Про це ідеться в їхньому спільному зверненні.

 

Видавці наголошують на тому, що з моменту ухвалення закону Верховною Радою минув місяць, а відповідно до частини третьої статті 94 Конституції України не підписаний упродовж 15 днів закон «вважається схваленим Президентом України й має бути підписаний та офіційно оприлюднений».

 

«Ухвалений Закон дозволяє не лише перекрити ввезення видавничої продукції з росії і білорусі, а й припинити поширення вже ввезених із росії книжок, створити надійний заслін на шляху пропагандистської антиукраїнської літератури з будь-якої держави, а також видання і поширення творів громадян держави-агресора. При цьому останнє стосується саме громадян російської федерації, а не давніших творів російської літератури», — наголосили підписанти звернення.

 

Вони додали, що всупереч твердженням російської пропаганди, цей закон не обмежує видання і розповсюдження в Україні книжок з оригінальними творами російською чи будь-якою іншою мовою.

 

Закон передбачає, що перекладну літературу видаватимуть і розповсюджуватимуть саме українською мовою, або ж будь-якою з мов ЄС чи корінних народів України. «Ця норма ухваленого Закону надзвичайно важлива для нейтралізації спроб Росії захопити український книжковий ринок зсередини, заповнивши його через свої проксі-видавництва російськими перекладами зарубіжної літератури», — зазначили видавці.

 

Підписанти звернення:

 

  • Олександр Красовицький, головний редактор видавництва «Фоліо»;

 

  • Антон Мартинов, директор видавництва «Лабораторія»;

 

  • Юлія Шаволіна, виконавчий директор мережі  «Книгарня “Є”»;

 

  • Іван Малкович, директор видавництва  «А-ба-ба-га-ла-ма-га»;

 

  • Юлія Орлова, генеральна директорка видавництва  «Віват»;

 

  • Мар‘яна Савка, співзасновниця і головна редакторка Видавництва Старого Лева;

 

  • Іван Богдан, генеральний директор Yakaboo.ua.

 

Як повідомлялося, діячі культури, письменники та видавці раніше вже закликали Володимира Зеленського підписати законопроєкти, які регулюють ввезення книжок з росії, друк російських авторів й переклади літератури.

 

Верховна Рада України проголосувала за заборону російської видавничої продукції, а також імпорт  та розповсюдження книжок з рф, тимчасово окупованих нею територій України та з Білорусі 19 червня.

 

Чільне фото: pixabay.com

Оригінал статті на Suspilne: Видавці закликають Зеленського таки підписати закон про заборону імпорту книжок з рф

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"