Біля Мистецького арсеналу розпочалася акція “Підтримай українську книжку”

Біля Мистецького арсеналу розпочалася акція “Підтримай українську книжку”

23 червня біля Мистецького арсеналу у Києві розпочалася акція “Підтримай українську книжку”. Участь в акції взяли письменники, видавці та діячі культури.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Серед діячів культури участь у заході взяли: письменниця Оксана Забужко, поет і видавець Іван Малкович, голова комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров, письменниця Тамара Горіха Зерня, поет Іван Андрусяк, письменник Сергій Пантюк, музикант Тарас Компаніченко, художник Ростислав Лужецький, інші діячі культури та представники видавничої галузі, а також уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

На сторінках великої книги учасники акції написали, як держава має сприяти читанню, книговиданню і книгорозповсюдженню в Україні.

"Підтримай українську книжку". Фото: СуспільнеКаріна Бугайченко, Суспільне

Учасники акції понесли “українську книгу з пропозиціями” до влади від стін Мистецького арсеналу, де цього дня розпочав роботу Книжковий арсенал, до Верховної Ради України.

"Підтримай українську книжку". Фото: СуспільнеКаріна Бугайченко, Суспільне

Ініціатори акції переконані: депутати мають запровадити законодавчі стимули для стабільного зростання читання, видання і розповсюдження книжок українською мовою, які дозволять створити потужний і самодостатній український книжковий ринок. Організатором акції стала ініціатива “Українська книжкова революція”.

"Підтримай українську книжку". Фото: СуспільнеКаріна Бугайченко, Суспільне

Читайте також: Синтез жанрів і розрив шаблонів. Що музичного послухати на Книжковому Арсеналі

За словами директора видавництва “Мистецтво”, голови оргкомітету Київського Міжнародного Артфестивалю Сергія Поночовного, метою сьогоднішньої акції є спроба привернути увагу до проблеми книговидання і взагалі книжкової галузі в Україні.

“Наразі є глобальна криза в Україні не лише видавців, але і взагалі всієї галузі. Тому мета — привернути увагу до проблем, які є у книговидавничій галузі. Для цього є чудовий привід — сьогодні відкрився Книжковий арсенал: є преса, є видавці, є люди, які можуть озвучити ті конкретні проблеми, які наразі є”.

Сергій Поночовний. Скріншот: Youtube "Емігрантське радіо"Сергій Поночовний. Скріншот: Youtube “Емігрантське радіо”

За його словами, основною проблемою книговидання в Україні є “економічна складова”: “Головна проблема лежить виключно в економіці. На сьогодні “економіка книжки” не дозволяє її ефективно розвивати. Сюди вже входять і політичні питання, питання підтримки уряду, питання взагалі розвитку і загалом санепідемситуація”.

Читайте також: ДУС оголосив кандидатів на посаду директора “Мистецького арсеналу”

Поночовний додає, що проблеми, які виникли у книжковій галузі, вони не сформувались тільки сьогодні, з часом відбувалось їхнє поступове накопичення.

“Наразі (через пандемію — ред.) закрилися книгарні, мають проблеми видавці й вся галузь сьогодні є проблемною”, — зауважує експерт і додає, що особливої підтримки видавців від уряду немає: “Тяжко всім, але видавці — це найболючіше”.

Він зауважує, що галузь книговидання постраждала, як і інші галузі: “Так як туризм постраждав, креативні, інші галузі. Однак ми сьогодні говоримо про видавців. Вони дуже постраждали від часу 90-х років. Тому що падіння шалені”.

За його словами, мова не йде про 1-2% спаду, а радше про “десятки відсотків”: “Купа закритих книгарень, купа закритих видавництв. і у нас, чомусь, держава прирівнює книжку до звичайного товару”.

Читайте також: Ювілейний “Книжковий Арсенал” пройде під фокус темою “Оптимісти скептики”

Мистецький арсенал

Мистецький арсенал – флагманська українська культурна інституція, яка у своїй діяльності інтегрує різні види мистецтва – від сучасного мистецтва, нової музики й театру до літератури та музейної справи.

Головною будівлею інституції є Старий Арсенал – пам’ятка історії та архітектури національного значення загальною площею понад 60 тисяч метрів. Загалом Національний комплекс займає площу понад 10 гектарів, окрім Старого Арсеналу, включає в себе частину історичних оборонних валів.

Що відомо

  • ДУС повторним жеребкуванням визначить журі конкурсу на посаду директора “Мистецького арсеналу”.
  • 16 червня ДУС оголосив кандидатів на посаду директора “Мистецького арсеналу”.
  • 14 червня відбулося засідання робочої групи по формуванню конкурсної комісії, яка обере нового директора “Мистецького арсеналу”.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

Оригінал статті на Читомо: Біля Мистецького арсеналу розпочалася акція “Підтримай українську книжку”

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"