Білорусь – у лідерках за кількістю ув’язнених журналістів у світі

Білорусь – у лідерках за кількістю ув’язнених журналістів у світі

Більш частина ув’язнених представників ЗМІ припадає на п’ять країн – держав з диктаторським чи тоталітарним режимом. Про це повідомили організації «Репортери без кордонів» (RSF) та «Комітет захисту журналістів» (CPJ).

 

За підрахунками «Репортерів без кордонів», у світі за ґратами перебувають 533 журналісти, що на 13,4% більше, ніж у 2021 році. Одна з тенденцій минулого року, яку виділили експерти, – рекордна кількість ув’язнених жінок-журналісток: таких було 78, на третину більше, ніж роком раніше.

 

«Комітет із захисту журналістів» повідомляє інші дані –  про 363 ув’язнених представників ЗМІ – на 20% більше, ніж у 2021 році. Правозахисники зазначають, що це рекордна цифра за 30 років.

 

П’ятірка країн-лідерів за кількістю ув’язнених журналістів у організацій практично ідентична: більша частина журналістів утримуються в Ірані, Китаї, М’янмі, Туреччині/В’єтнамі та Білорусі.

 

 

 

За даними RSF, у Китаї у в’язниці перебуває 110 журналістів, у М’янмі – 62, в Ірані – 47 (ще у 2021 році країни не було у рейтингу), у В’єтнамі – 39, у Білорусі – 31.

 

CPJ дає такі цифри: в Ірані 62 журналісти за ґратами, у Китаї – 43, у М’янмі – 42, у Туреччині – 40, у Білорусі – 26.

 

 

Крім того, за інформацією «Комітету із захисту журналістів», по 21 ув’язненому журналісту у Єгипті та В’єтнамі, 19 – у росії, 16 – в Еритреї, 11 – у Саудівській Аравії.

 

Як відомо, Читомо спільно з Українським ПЕН реалізовує проєкт Люди з порожніх стільців, про ув’язнених журналістів.

 

Нагадаємо, спільно з  Українським ПЕН Читомо реалізовує спецпроєкт «Слова і кулі» / Words and Bullets, мета якого розповісти про журналістів і письменників на війні.

 

Інфографіка: «Слово і діло»

Оригінал статті на Suspilne: Білорусь – у лідерках за кількістю ув’язнених журналістів у світі

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"