Була закрита впродовж 100 років: музей Ханенків відкриє свою унікальну бібліотеку

Була закрита впродовж 100 років: музей Ханенків відкриє свою унікальну бібліотеку

У колекції музею можна побачити рідкісні видання кінця XIX століття з колекції родини Богдана та Варвари Ханенків.

В столичному Музеї Ханенків планується відкрити для відвідувачів бібліотеку, яка була закрита для широкого загалу ще у 1920-х роках.

Про це повідомила директорка музею Юлія Ваганова у своєму інтерв’ю Суспільне Культура.

«У Музеї Ханенків є прекрасна бібліотека. Ця бібліотека за традицією пострадянською була переважно закритою, хоча у 1920-х роках вона була відкритою. І люди могли приходити й вільно користуватися нею… Ми б хотіли показати окремі частини цієї бібліотеки, зробити її частково публічною, розказати історію цієї бібліотеки»— зазначила директорка закладу.

Директорка музею Ханенків Юлія Ваганова. Фото: The Ukrainians

За її словами, у колекції музейної книгозбірні є книги від кінця XIX сторіччя з колекції родини Ханенків, а також цінні екземпляри книжок, надрукованих за радянських часів.

Нагадаємо, що Музей Ханенків, або Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвара Ханенків — чинний музей світового мистецтва в Україні, який презентує найзначніші колекції мистецтва Європи, Азії та Давнього світу в Україні.

«Серцем» музею є художнє зібрання Богдана та Варвари Ханенків — видатних українських колекціонерів та благодійників кінця 19 — початку 20 століття.

Однією з двох основних будівель музею є особняк родини Ханенків, унікальна пам’ятка історії та архітектури. Зведений наприкінці 19 століття цей дім-палац зберігає неповторну ауру історії. Його фасад та інтер’єри оформлено в стилі «історизм» з використанням художніх рис готики, Ренесансу, бароко, рококо.

Друга будівля музею, розташована поряд, до 1919 року належала родині Сахновських — родичів Ханенків. Тепер в цьому домі розміщено постійну експозицію мистецтва Азії.

До теми: Музей Ханенків презентує експозицію до ювілею Вільгельма Котарбінського

Тетяна АСАДЧЕВА, «Вечірній Київ»

vechirniy.kyiv.ua

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Була закрита впродовж 100 років: музей Ханенків відкриє свою унікальну бібліотеку

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"