“Буває один читач на тиждень”: як працюють сільські бібліотеки

“Буває один читач на тиждень”: як працюють сільські бібліотеки

До бібліотеки села Єлизаветка, що на Катеринопільщині, за тиждень іноді приходить один читач. Не лише зустрічає відвідувачів, а й носить книжки пенсіонерам додому — так про свою роботу Суспільному розповіла бібліотекарка Валентина Мельниченко.

Пані Валентина працює у бібліотеці тридцять років. Раніше у селі жили більше людей, був колгосп. Зараз місцеві жителі — переважно пенсіонери:

“Тепер зовсім по-інакшому. У нас село маленьке, молоді немає, роботи немає для них”.

Жителька Єлизаветки Ялина Яременко у виборі літератури довіряє бібліотекарці. Книжок багато не бере, щоб швидше прийти по нові знову. Полюбляє гумор і пригоди, зауважила жінка:

“Подобається щось розважальне, таке, щоб відпочити від думок, що насідають”.

"Буває один читач на тиждень": як працюють сільські бібліотеки на ЧеркащиніСуспільне Черкаси

Бібліотека – єдине місце, де можуть зібратися люди її віку, щоб поговорити, додала Ялина Яременко.

“На різні теми говоримо, новини сільські розповідаємо, чай п’ємо, якщо запропонують”, — зауважила пенсіонерка.

Працівниця бібліотеки Валентина Мельниченко розповіла, що у селі її називають “бібліотекарша”:

“Скажуть Валя Мельниченко — ніхто не знає. А скажуть «бібліотекарша» — знають усі”.

Читачам, які не можуть самостійно прийти до бібліотеки, пані Валентина добирає книги самостійно і приносить додому.

"Буває один читач на тиждень": як працюють сільські бібліотеки на ЧеркащиніСуспільне Черкаси

Місцева жителька Надія Стеценко розповіла, що раніше ходила до бібліотеки сама, а нині не може — хворі ноги. Любить читати життєві книги, додала жінка:

“Читаєш книжку — і не думаєш про болячки, відволікаєшся. Живеш тим епізодом, про який читаєш. Помічаю, що те забуваю багато чого, але чим більше читаю, тим більше поліпшується пам’ять”.

Надія Петрівна додала, що тяжко хворіла і книги допомогли їй побачити світло під час тривалого лікування. Читала навіть казки.

У Мокрокалигірській громаді працюють шестеро бібліотекарів у дев’яти селах, розповіла директорка центральної публічної бібліотеки Надія Назаренко. На рік ці заклади обходяться громаді у пів мільйона гривень.

"Буває один читач на тиждень": як працюють сільські бібліотеки на ЧеркащиніСуспільне Черкаси

Втім поки їх не закриватимуть, хоча на сесії сільської ради порушували питання, що люди мало відвідують книгозбірні, тому бібліотеку і будинок культури треба закрити. Однак голова сільради ініціювала продовження їх роботи.

Повне відео

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Оригінал статті на Читомо: “Буває один читач на тиждень”: як працюють сільські бібліотеки

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"