«Абрикосова» історія: на Черкаському книжковому фестивалі презентували недитячу книжку про дітей

«Абрикосова» історія: на Черкаському книжковому фестивалі презентували недитячу книжку про дітей

Родинна сага довжиною в століття, історія чотирьох родин, трьох таємниць, двох вовків і однієї любові. Так описують книгу «Абрикосова книгарня» Орести Осійчук. На Черкаському книжковому фестивалі авторка розповіла, як з’явився роман та чому читачі називають його «смачним».

«Абрикоска», як називає книжку сама  авторка, — це історія дев’ятирічного хлопчика Міська (Михайла), якого мати через злидні змушена віддати на виховання родичам покійного чоловіка: вуйкові Стефану, власнику книгарні, та цьоці Касі.

Історія цієї дитини, розповіла авторка, переплітається з історією нашого сучасника —  Михайла Фариняка. Це юнак, якому в житті нічого не бракує. Він народився в заможній родині, медичній династії. Однак у якийсь момент усе змінюється: помирає його дідусь і залишає заповіт, який не сприймає ніхто з родичів, окрім Михайла.

«Дід та внук не любили один одного, але саме йому у відеозверненні він залишає заповіт. І через сто років Михайло Фариняк повертається у місто дітей, щоб дізнатися правду про своє коріння і про те, хто такий Місько Фариняк», — переповіла письменниця.

У читачів виникатиме багато теорій, хто Місько та Михайло Фариняки один одному, однак ніхто не здогадається, доки не прочитає, додала вона.

Ім’я героя книги обрала невипадково, зауважила Ореста Осійчук:

«Герой книги — чудовий, добрий хлопчик. Я часто думала, чому назвала його ім’ям, яке не любила з дитинства. Сусідом у селі, куди я приїжджала дитиною, був вуйко Місько, тато моїх двоюрідних братів. Ми його боялися, бо він був надто суворим. За вже життя я йому сказала не більше ніж «Добрий день» і «До побачення». І тоді я зрозуміла — можливо, цей світлий хлопчик — це мій своєрідний шанс для мене, вже дорослої, сказати своєму вуйкові щось більше, ніж ці дві фрази».

«Книгарня» мала бути абрикосовою від початку, зауважила авторка.

«Ще не було книжки, а назва вже була. Цвіла абрикоса, я відкрила вікно, відчула цей запах і зрозуміла, шо народжується нова, щемлива історія», — розповіла вона.

Однак, додала, спочатку це був лише один абзац, який після цього лежав рік.

Рукопис «Абрикоски» авторка свого часу відправила на конкурс дитячої книжки. Розповіла: хоча розуміла, що книга — про дітей, однак для дорослих, не могла пропустити шансу показати її компетентному журі. «Я знала, що так рукопис точно прочитають. Подала його в останній день. Потрапила у фінал, де оцінювали вже видавці та письменники. Однак останнє речення рецензії Івана Андрусяка було вбивчим: далі книга не мала шансів, бо вона була не для дітей».

Тоді, розповіла авторка, їй запропонували або залишити в книзі лише «дитячу частину», або пробувати далі. Зрештою, пізніше «Абрикосову книгарню» таки вдалося видати в повній версії.

Коли читаєш цю книжку, відчуваєш запах абрикос, розповіла авторка. І не тільки — свій «запах» має кожен персонаж. А ще особливої атмосфери додають описи страв, як готувала цьоця Кася.

«Читачі часто запитували, де є рецепти цих страв. Тому у другому перевиданні «Абрикоски» на звороті є QR-код, із допомогою якого можна перейти за посиланням і подивитися ці рецепти», — зазначила вона.

А невдовзі, додала пані Ореста, вона планує організувати ще й кулінарний марафон, під час якого разом зі своїми читачами буде вчитися готувати «з цьоцьою Касею» різдвяні страви.

Що відомо

  • Ореста Осійчук — авторка циклу романів «АЙХО», володарка першої премії міжнародного конкурсу «Коронація слова», лауреатка Всеєвропейського конвенту «Єврокон».
  • На Черкаський четвертий книжковий фестиваль приїхали 60 видавництв та понад сотня письменників. Відвідувачів очікують презентація анімаційних коміксів, тематична фотозона та майстер-класи, етностімпанквечірка тощо, повідомила «Суспільному» співорганізаторка фестивалю Людмила Фіть.

«Суспільне. Черкаси» — генеральний інформаційний партнер фестивалю Четвертий Черкаський книжковий фестиваль.

Оксана Швед

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: «Абрикосова» історія: на Черкаському книжковому фестивалі презентували недитячу книжку про дітей

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"