Щось нове, щось блакитне — літературні фестивалі літа й осені

Щось нове, щось блакитне — літературні фестивалі літа й осені

Упродовж останніх трьох років українським культурним подіям, включно з фестивалями та ярмарками, довелося несолодко: спершу їхньому проведенню перешкоджала пандемія, а потім і повномасштабне російське вторгнення. І якщо від першого фестивалям та ярмаркам більш-менш вдалося оговтатися, то російська-українська війна завдала й продовжує завдавати численних збитків. З огляду на це ущерть наповнений книжковими заходами літній сезон 2021 року здається приємною, але об’єктивно недосяжною мрією — чимало регіональних фестивалів не мають змоги відродитися. Так, цього року не варто очікувати Черкаського книжкового фестивалю, немає жодних новин про фестиваль Бруно Шульца в Дрогобичі, Міжнародний літературний фестиваль в Одесі та Міжнародний книжковий фестиваль «Book space» у Дніпрі. Об’єктивно неможливе повернення «Mariupol Open Book», а Нью-Йоркський літературний фестиваль на Донеччині гостро потребує допомоги: засновниця фестивалю Вікторія Амеліна загинула через російський ракетний обстріл, а за кілька місяців до того росіяни скинули бомбу ФАБ-250 на Нью-Йорк і зруйнували будинок культури, де відбувався фестиваль.

 

Та все ж росії, як би та не намагалася, не вдалося цілковито знищити культурні фестивалі в Україні. Цього літа відбулося повернення одного з найважливіших — Книжкового Арсеналу, а кілька днів тому завершився  новонароджений фестиваль української культури ВиделкаFEST на Одещині. Нехай у меншому обсязі, але культурні події літнього й осіннього сезону продовжують зароджуватися, тривати й відбуватися. Зібрали для вас п’ять культурних фестивалів, на які варто чекати у липні-жовтні 2023 року.

Фестиваль пам’яті Романа Ратушного «Протасів Яр»

  • Коли: травень-вересень (фестивальний день кожну другу суботу)
  • Де: Київ

Фестиваль присвячений пам’яті полеглого громадського активіста й добровольця Романа Ратушного.

 

Мета фестивалю — поширення ідеї громадського активізму, сили локальних громад, об’єднань небайдужих громадян, а також історії про те, як зусилля однієї людини або малої групи людей, їх віра і відчуття відповідальності за власний дім можуть змінити власний район, місто та всю Україну.

 

Фестиваль має кілька напрямків:
  • мистецький (кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції, створення муралу);
  • демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази і обговорення документальних фільмів);
  • історичний (лекції, екскурсії).

 

Також у межах фестивалю відбувся день пам’яті Романа Ратушного.

 

22 липня відбудеться Мистецька платформа фестивалю.

Фестиваль Тараса Шевченка «Ше.Fest»

  • Коли: 26-27 серпня
  • Де: Моринці

 

 

«Ше.Fest» — щорічний мистецький фестиваль, що відбувається із 2014 року в селі Моринці Звенигородського району Черкаської області. Проходить на малій батьківщині Тараса Шевченка та присвячений його пам’яті.

 

«Уперше в історії Ше.Fest ми відмовляємось від великої розважальної частини фестивалю і здійснюємо своєрідне паломництво у місце сили – Шевченкову землю, яка надає наснагу для перемоги», — зазначають його організатори.

 

Всі виступи на фестивалі будуть волонтерськими.

 

Серед учасників фесту: Сашко Лірник, Дмитро Лінартович, Віталій Кобзар та інші.

 

Відбудеться Ярмарок майстрів, працюватиме художня галявина.

KyivBookFest

  • Коли: 8-10 вересня
  • Де: Київ

 

 

Цьогоріч уперше відбудеться книжковий фестиваль KyivBookFest (місце проведення — у ТЦ «Gorodok Gallery» та Pochayna Event Hall).

 

Фестиваль матиме 2 паралельні формати:

 

  • книжкова виставка-продаж;
  • галузевий форум, акцент якого буде на зустрічі з авторами, власниками видавництв та лідерами думок.

 

Форум складатиметься з п’ятьох конференц-залів, літньої тераси та двох open-space локацій. У програмі форуму буде дев’ять блоків, які допоможуть охопити якомога більше відвідувачів. Серед блоків, зокрема, професійні події, військова тематика, дизайнерські заняття, презентація новинок книжкової сфери, дитяча програма та автограф-сесії.

 

Можливість відвідування цієї частини KyivBookFest надаватиметься за донат, втім військовослужбовці та діти до 12 років у супроводі батьків) зможуть входити вільно.

 

Наразі участь у фестивалі підтвердили понад 15 видавництв, серед учасників зокрема «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «АБУК», «АртЕк» «ArtHuss», «ArtBooks» «Білка», «BookChef»,«Vivat», «Видавництво Старого Лева», «Жорж», «Зелений Пес», «КСД», «Книголав», «Колесо Життя», «Мистецтво», «Наш Формат», «НК Богдан», «Ранок», «Саміт-Книга», «Фабула» та «Фоліо».

 

Організовує KyivBookFest ініціативна група видавців (Владислав Кириченко, Іван Малкович, Дмитро та Віталій Капранови, Костянтин Кожемяка, Олександр Красовицький, Віктор Круглов, Микола Шейко, Юлія Орлова, Катерина Аврамчук, Сергій Поночовний, Ігор Степурін, Ірина Білоцерківська та Юрій Марченко), Спільнота Української Реформації (ГО «Реформація») та Pochayna Event Hall.

 

«Програма фестивалю зараз активно формується. Наразі можемо сказати, що програма буде поділена на кілька складових: професійна (для видавців та зацікавлених, тут більше про ринок та те, як він працює), психологічна складова, де говоритимемо, що відбувається з нашою психікою під час війни під керівництвом Іллі Полудьонного, візуальні практики (цим напрямком курує Костянтин Кожемяка, видавництво ArtHuss), напрямок літератури про війну (куруватиме Ірина Білоцерківська, видавництво “Білка”), авдіо формат (Абук). Під час формування програми ми звертаємо увагу на насиченість та цікавість нашій цільовій авдиторії», — розповіла Людмила Фіть, маркетологиня видавництва «Наш Формат»,співзасновника фестивалю.

XIV Meridian Czernowitz

  • Коли: 8-10 вересня
  • Де: Чернівці

 

 

Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ — фестиваль, побудований на фундаменті культурної спадщини Чернівців. Метою фестивалю є повернення Чернівців на культурну мапу Європи й розвиток діалогу між сучасними українськими поетами та їх зарубіжними колегами.

 

У 2023 році фестиваль відбудеться учотирнадцяте. Окрім традиційних літературних подій, афіша анонсує у програмі дегустації вина.

 

Учасниками та учасницями читань стануть поети та публічні інтелектуали з Австрії, Ізраїлю, Німеччини, Швейцарії та України.Серед українських учасників — Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Артем Чех, Ярина Чорногуз, Андрій Любка, Тарас Прохасько, Ігор Померанцев та інші.

 

У цілях безпеки організатори проведуть події на трьох міських локаціях. E програмі заходів: поетичні читання, публічні діалоги-дискусії та презентації нових книжок, зокрема поетичної збірки Сергія Жадана «Скрипниківка» і збірки есеїстики Тараса Прохаська «Бурчак».

 

«Цьогорічною новинкою Меридіану стануть винно-книжкові дегустації, на яких будуть представлені вина українських виробників з різних регіонів країни. Поруч з винами відвідувачі зможуть знайти книжки. Розважальних заходів програмою не передбачено, на подіях збиратимуться кошти на потреби ЗСУ, а саме на автівки для військових, якими займаються автори-волонтери Сергій Жадан та Андрій Любка», — розповіла Євгенія Лопата, директорка фестивалю.

Lviv Book Forum

  • Коли: 4-8 жовтня
  • Де: Львів

«Book Forum Lviv» або «BFL» (відомий до 2018 року як «Форум видавців у Львові») — книжковий ярмарок і Львівський міжнародний літературний фестиваль. З 1994 року щовересня відбувається у Львові. Організатор — ГО «Форум видавців».

 

Програмна директорка фестивалю Софія Челяк повідомила, що фокусною темою 2023 року є «Перепис майбутнього».

 

Подія буде відбуватися у гібридному форматі, а локація буде відкрита для відвідувачів. Робочі мови: українська та англійська.

 

Завдяки діджитальному партнерству з HAY Festival події транслюватимуться англійською, з іспанськими субтитрами. Деталі щодо формату обіцяють оприлюднити вже в серпні.

 

Ключові спікери: Ольга Токарчук, Орхан Памук, Джонатан Франзен, Олександра Матвійчук, Оксана Забужко, Мстислав Чернов та інші

 

Книжковий ярмарок в межах форуму матиме 30 видавців. Серед них «Видавництво Старого Лева», «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га», «Ранок», «Віхола» та інші.

 

Зазначимо, 2022 року Book Forum змінив айдентику, що отримала престижну нагороду Red Dot Design Award.

 

Оригінал статті на Suspilne: Щось нове, щось блакитне — літературні фестивалі літа й осені

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

В австрійському Бельведері триває виставка In the Eye of the Storm про український модернізм

В австрійській галереї Бельведер триває виставка In the Eye of the Storm про український модернізм, про котру ідеться в однойменній книжці Костянтина Акінші, Катерини Денисової й Олени

«Лісову пісню» Лесі Українки видали в Туреччині

У турецькому видавництві Magenta Art Books видали п’єсу-феєрію Лесі Українки «Лісова пісня». Про це Читомо повідомила редакторка видання, директорка видавництва Alemak Ольга Чичинська.

Російський ракетний удар пошкодив академію Бойчука

Унаслідок російського ракетного удару по Києву вранці 25 березня пошкоджена частина будівлі Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчук

На фронті загинув оператор Громадського Микола Оранський

22 березня 2024 року під час бойових дій на фронті загинув оператор БпЛА у 118 окремій механізованій бригаді, колишній інженер ТЖК на Громадському Микола Оранський. Про це повідомили на

Музей Голодомору закликає позбавити Волтера Дюранті Пулітцерівської премії

Національний музей Голодомору-геноциду закликає підписати петицію про позбавлення англо-американського журналіста Волтера Дюранті Пулітцерівської премії. Про це музей Голодомору повідом

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"