Цікавинка від колеги

Цікавинка від колеги

Цікавинка від колеги

 

а чи пам’ятаєте ви, коли відмінили кріпацтво?

Якщо ні, то я вам нагадаю)
 Кріпацтво (або кріпосне право) було скасоване в Галичині та Буковині у 1848 р., в «підросійській» Україні та Росії — у 1861 р.

Ніби-то давно це було, але Леся Найденко у своїй книзі “Кріпак у подарунок” запевняє нас, що таке можливо навіть зараз.

Нумо перевіряти)

 

Як завжди, лишу трохи інформації про книгу:

Анотація:
Вам доводилося отримувати безглузді подарунки? Маю на увазі такі речі, що не приносять жодної користі. Наприклад, чайний сервіз, іменний брелок чи сушарку для шкарпеток… Було? Тоді маю вас запевнити, що увесь той непотріб – квіточки у порівнянні з презентом, який підігнали мені на День народження!
Завдяки старанням подруги, в моєму домі з’явився справжнісінький раб (ну або ж кріпак, як їх називають у нас в Україні). До всього він якийсь дикий і геть неконтрольований! Відчуваю, буде важко…

Уривок з книги:

– Скажи, круто! Якийсь татків партнер прострочив договір, і віддав раба в якості компенсації за незручності. У наш маєток він не вписується, тому ми подумали… І вирішили подарувати його тобі!
Я не вірила власним вухам.
– А в мою халупу, хочеш сказати, вписується? Рито, отямся! Я ціную твою турботу, але це вже занадто, – зробила паузу добираючи аргументи, які не образять подругу. – В мене немає для нього місця.
– Поки тепло він може і на вулиці поспати. А далі щось вигадаєш.
– Це дорослий чоловік! Його ж треба годувати, одягати… Я себе ледве утримую.
– Буде стимул знайти кращу роботу, – знизала плечима Рита. – Наявність власного кріпака істотно підвищить твій статус у суспільстві. Та й взагалі, це дуже зручно. Приходиш додому, а в тебе прибрано, їсти наготовано, падаєш на диванчик, а поряд стоїть Аполлон, готовий зробити масаж ніг чи набрати гарячу ванну.
– Аполлон? – ледь не розсміялась. – Так його звати?
– Ні, то я так вигадала. Ім’я даси йому сама. Впишеш у паспорт.
Я присіла на сходи й схопилась за голову.
– Це якийсь нонсенс. Я все життя торочила про те, що виступаю за скасування рабства, а тут сама стала власницею кріпака.
– О, то хоч перестанеш городити дурниці. Рабовласницький стан неможливо скасувати. Ми так віками живемо… – Риту завжди дратували мої переконання. – Якийсь казкар вигадав теорію абсолютної демократії, а такі наївні, як ти, підхопили і роздули її. Поживеш з рабом хоча б пару місяців, і сама не захочеш відпускати його на свободу.
Це прозвучало як виклик.

 

 

 

Приємного читання!

З любов’ю,
ваша Марісса ❤️❤️❤️

Оригінал статті на Букнет: Цікавинка від колеги

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

В австрійському Бельведері триває виставка In the Eye of the Storm про український модернізм

В австрійській галереї Бельведер триває виставка In the Eye of the Storm про український модернізм, про котру ідеться в однойменній книжці Костянтина Акінші, Катерини Денисової й Олени

«Лісову пісню» Лесі Українки видали в Туреччині

У турецькому видавництві Magenta Art Books видали п’єсу-феєрію Лесі Українки «Лісова пісня». Про це Читомо повідомила редакторка видання, директорка видавництва Alemak Ольга Чичинська.

Російський ракетний удар пошкодив академію Бойчука

Унаслідок російського ракетного удару по Києву вранці 25 березня пошкоджена частина будівлі Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчук

На фронті загинув оператор Громадського Микола Оранський

22 березня 2024 року під час бойових дій на фронті загинув оператор БпЛА у 118 окремій механізованій бригаді, колишній інженер ТЖК на Громадському Микола Оранський. Про це повідомили на

Музей Голодомору закликає позбавити Волтера Дюранті Пулітцерівської премії

Національний музей Голодомору-геноциду закликає підписати петицію про позбавлення англо-американського журналіста Волтера Дюранті Пулітцерівської премії. Про це музей Голодомору повідом

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"