У Польщі заснували Міжнародну премію за книжки на історичну тематику

У Польщі заснували Міжнародну премію за книжки на історичну тематику

У Польщі заснували Міжнародну премію імені Вітольда Пілецького. Заявки на її здобуття приймають до 27 червня, − про це повідомили на сайті Інституту Вітольда Пілецького.

Заснування щорічної премії присвятили 120 річниці з Дня народження видатного польського військового діяча Вітольда Пілецького.

 

До участі приймають книжки видані минулого року польською або англійською мовами. Заявки можуть подавати автори, видавці або приватні особи, а також фізичні, юридичні особи або їх структурні підрозділи без юридичної особи. Переможців визначатимуть у трьох номінаціях:

 

  • Наукова книжка – найкраща монографія чи узагальнення польського досвіду протистояння двох тоталітаризмів у 20 столітті. Журі оцінюватиме документацію, оригінальну інтерпретацію та цікаву подачу.

 

  • Історичний репортаж – книжка, присвячена польському досвіду протистояння двом тоталітаризмам у 20 столітті. Окрім класичних історичних репортажів, до цієї категорії включили біографії, збірки репортажів, спогади або листування. У цій номінації матиме значення дослідження джерел, якісне наповнення та достовірність розповіді.

 

  • Спеціальна нагорода для військових кореспондентів – за книжку, що містить достовірну інформацію про сучасні збройні конфлікти або повідомлення про місця, що становлять особливу загрозу людській гідності. На перемогу в номінації претендуватимуть ті, хто у часи кризи традиційних ЗМІ ризикує надавати знання, пробудити совість. Для перемоги у номінації стануть важливими інтуїція, рішучість у пошуку правди та широкий світогляд.

 

До коротких списків номінацій увійдуть по 5 книжок. Переможці отримають нагороду в розмірі 75 тисяч злотих, їх оголосять ​​на урочистостях у листопаді 2021 року. Партнером премії став Державний музей Освенцим-Біркенау, профінансувало нагороду Міністерство культури, національної спадщини та спорту Польщі.

 

До міжнародної капітули нагороди увійшли: історик Ришард Баттервік-Павліковський, політолог і філософ Марек Чичоцький,історик, директор Державного музею Освенцім-Біркенау Пьотр Цивінський, журналіст, письменник і військовий кореспондент Джек Фейрвезер, юристка і політологиня Патриція Гжебик, дослідник польської політичної думки в 19-20 століттях Марек Корнат, представник родини патрона нагороди, правнук Вітольда Пілецького Кшиштоф Косіор, історик Войцех Станіславський, історикиня Клавдія Вебер.

 

Вітольд Пілецький (1901-1948) − відомий тим, що під час Другої світової війни здався німцям з метою потрапити як в’язень у концентраційний табір Аушвіц для отримання інформації та проведення підпільної роботи. Після війни організував розвідувальну мережу і почав збирати інформацію про становище солдатів польської Армії Крайової, ув’язнених у таборах НКВД на території Польщі та засланих у Радянський Союз. За цю та іншу діяльність комуністична влада Польщі засудила його до смертної кари.

 

Нагадаємо, у 2006 році в Польщі заснували престижну Літературну нагороду Центральної Європи «Ангелус». Премію вручають за найкращі прозові твори перекладені польською мовою, авторам, які у своїх текстах звертаються до найважливіших, найбільш актуальних тем сучасного світу, дають поштовх до міркувань і глибокого пізнання інших культур.

 

Минулого року в довгий список «Ангелуса» увійшли троє українських письменників. Цього року в довгому списку одинадцять українських авторів.

 

Лауреатами премії ставали українські письменники: Юрій Андрухович (2006), Оксана Забужко (2013, ) та Сергій Жадан (2015).

 

 

Оригінал статті на Suspilne: У Польщі заснували Міжнародну премію за книжки на історичну тематику

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

У Мілані відкрили читальну залу імені Вікторії Амеліної

26 березня в бібліотеці Gallaratese в Мілані відкрили читальну залу імені Вікторії Амеліної. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив Український ПЕН.
Ініціатива з присвоєння зали іме

Вистава «Тигролови» отримала відзнаку «Київська пектораль»

Київський національний академічний театр оперети з виставою «Тигролови» здобув перемогу театральної премії «Київська пектораль-2023» у номінації «За кращу музичну виставу». Про це повід

Росія завдала удару по одному з університетів Херсона

Близько четвертої ранку російські війська обстріляли один із вищих навчальних закладів Херсона. Про це голова Херсонської обласної адміністрації Олександр Прокудін повідомив у своєму те

«Маленька качечка» – як працює дитяче видавництво у Франції, засноване українкою

Українська видавчиня Наталія Моспан заснувала дитяче книжкове видавництво у Франції Le Petit Canard («Маленька качечка»). Про це Читомо повідомила засновниця видавництва. 
У європейсько

Найвідоміший лесбійський комікс: Блакитний – теплий колір

Жуль Маро, Блакитний – теплий колір, Видавництво, 2024 – 180 с.
 
«Блакитний – теплий колір» – французький лесбійський комікс, що, на відміну від багатьох інших квір-коміксів став дуже

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"